Oralni seks nakon porođaja
01.05.2023 Porođaj

Oralni seks nakon porođaja: Da li je bezbedan?

Iako lekari preporučuje da sačekate bar četiri do šest nedelja za penetrativni seks, otkrivamo vam da li je opasno imati oralni seks nakon porođaja.

Oralni seks nakon porođaja: Da li je bezbedan?

Za one nove mame i tate koji su raspoloženi, oralni seks je obično u redu da imate ranije, pre nego što konačno i penetrativni seks bude bezbedan. Oralni seks nakon porođaja može biti dobar način da budete intimni sa svojim partnerom već nekoliko dana kasnije. Pogledajte i ovo: Odgovori na sva tatina pitanja o seksu posle porođaja (mojabeba.rs)

Međutim, ukoliko se ne osećate kao da biste želeli da se odmah bacite na partnera, to je potpuno u redu. Prošli ste kroz porođaj koji sigurno nije bio ni najmanje lak i važno je da se dobro odmorite.

Da li oralni seks nakon porođaja može biti opasan?

U nedeljama nakon porođaja, vaša materica je podložnija postporođajnoj infekciji dok zaceljuje. Infekcija može nastati kada bakterije uđu u vašu vaginu, zbog čega se ne preporučuje seksualna penetracija, ispiranje ili korišćenje tampona. Tokom oralnog seksa, bilo koja bakterija u ustima vašeg partnera ne bi trebalo da poveća rizik od infekcije sve dok je stimulacija striktno spoljašnja. Dakle, ovo obavezno napomenite svom partneru.

Šta je važno da znate?

Treba imati na umu nekoliko stvari: Ako imate šavove , zamolite partnera da izbegava kontakt sa tom regijom dok ne zaraste. Čak i ako tamo nemate šavove, verovatno ćete imati bolove, ogrebotine ili druga osetljiva mesta oko klitorisa, usmina ili uretre od porođaja.

I pre nego što vaš partner krene tamo dole, možda biste želeli da razmislite o situaciji sa lohijom. Lohija je krv i iscedak i prisutna je nekoliko nedelja posle porođaja. Zato postoji šansa da oralni seks nakon porođaja mogao biti manje prijatan ali je ovo sasvim normalno.

Stavljanje tampona – ili bilo čega drugog – u vašu vaginu nije bezbedno dok vam lekar ne da zeleno svetlo (obično na pregledu posle porođaja) zbog potencijalnog rizika od infekcije. Isto važi i ako planirate da imate oralni seks posle carskog reza jer i ove mame takođe mogu imati lohiju.

Da li treba imati oralni seks posle porođaja?

Samo zato što možete imati oralni seks nakon porođaja ne znači da ćete to želeti. Bol od porođaja i brige o novorođenčetu mogu da vas dodatno izmore. Biti mama je iscrpljujuće, a hormonske promene i manjak samopouzdanja smanjuju libido mnogih žena nakon porođaja. Možda ne želite ni da razmišljate o oralnom seksu, a još manje da ga imate. Dajte sebi onoliko vremena koliko vam je potrebno da se odmorite.

Ako ipak želite da uživate, a jednostavno niste spremni na oralni seks sa svojim partnerom, iz bilo kog razloga, razmislite o masturbaciji. Ona je takođe bezbedna ubrzo nakon porođaja i može biti dobra alternativa seksu. Ipak, vodite računa da kontakt i dalje bude samo spoljni dok ne prođe najmanje četiri-šest nedelja.
Miljana Momirović

PeopleImages/GettyImagesPlus

još iz kategorije