03.12.2013 Trudnoća

Sve promene koje vaše telo „trpi“ u trudnoći

Tokom devet meseci trudnoće, vaše telo prolazi kroz neverovatne promene. Evo šta sve možete da očekujete tokom devet meseci iščekivanja…

promene

Hormonske promene

Trudnoća je vreme velikih hormonskih aktivnosti. Proizvodnja postojećih hormona drastično se povećava, a počinju da se proizvode i novi hormoni. Hormon humani horiogonadotropin (HCG) oslobađa posteljica pred početak usađivanja ploda u matericu, a poznat je kao “hormon trudnoće“ jer se u testovima za utvrđivanje trudnoće proverava upravo nivo ovog hormona. HCG je veoma bitan jer pokreće ostale hormonske aktivnosti neophodne za održavanje trudnoće i sprečavanje menstruacije. Međutim, HCG se smatra odgovornim za mučninu koja se javlja u prvom trimestru.

Progesteron je hormon prisutan i kod žena koje nisu trudne, ali u mnogo manjim količinama. Progesteron igra važnu ulogu u održavanju trudnoće, uključujući sprečavanje snažnih kontrakcija materice koje mogu ugroziti još nerođenu bebu. Održava funkcionisanje posteljice, ojačava karlične zidove u pripremi za porođaj i opušta određene mišiće u telu. Ključna uloga progesterona jeste priprema grudi za proizvodnju mleka, a njegov vrlo rani uticaj primetićete u vidu osetljivosti grudi.

Estrogen je tokom trudnoće veoma aktivan. Na početku pomaže pripremanje sluzokože materice za trudnoću povećavajući broj krvnih sudova i žlezda u materici. Odgovoran je i za povećanje količine krvi, što povremeno može dovesti do krvarenja desni ili krvarenja iz nosa.

Promene cirkulacije krvi

Ubrzo nakon začeća počinju da se dešavaju krupne promene u cirkulaciji krvi. Jedna od najznačajnijih jeste to što se količina krvi tokom trudnoće povećava toliko da će do 30. nedelje kroz vaše telo cirkulisati 50% više krvi. Ovo udvostručenje neophodno je da bi se obezbedio adekvatan dotok krvi do bebe u razvoju, do vaše uvećane materice i posteljice koja raste.

Možda ćete primetiti da vam srce brže kuca. To je potpuno normalno i znak je da se vaše telo prilagođava trudnoći. Zanimljivo je da niko ne zna zbog čega dolazi do ubrzavanja pulsa. Jedna od pretpostavki je da se to u stvari priroda stara da dodatne količine krvi prođu kroz telo.

Respiratorne promene

Možda ćete pri kraju trudnoće primetiti da često gubite dah. To se dešava jer beba koja raste sprečava širenje pluća. Kad se to dogodi, sedite i ravnomerno dišite, svesno podižući i spuštajući pluća.

Promene metabolizma

Ako sve vreme osećate glad, naročito kasno uveče, obradovaće vas saznanje da za to postoji fiziološki razlog. U trudnoći beba izdvaja glukozu i ostale hranljive materije iz krvnog sistema tokom celog dana i noći. Ako neprekidno osećate potrebu za hranom, pokušajte da jedete više manjih, zdravih obroka.

Spoljašnje promene

Naravno, većina žena očekuje da će im porasti stomak i grudi, ali možda niste svesni da će se promeniti tekstura vaše kože, kao i vaši zubi, šake i stopala. Činjenica je da će mnoge promene biti nabolje: obline će postati mekše, dok će rumeno lice i gusta sjajna kosa učiniti da se osećate lepše nego ikada pre. Međutim, pripremite se i za promene koje nisu toliko atraktivne kao što su otekli nožni zglobovi, proširene vene, isflekana koža.

Punije grudi

Jedna od najranijih i najčudnijih promena na vašem telu dešava se na grudima. Čim otkrijete da se ste trudni, primetićete da su vam grudi punije i nežnije. Do potamnjivanja bradavica i areola dolazi usled velikih količina estrogena i progesterona koje vaše telo proizvodi tokom trudnoće. Ti hormoni čine da sistem kanala u grudima raste i grana se u pripremi za proizvodnju mleka i dojenje nakon rođenja bebe.

Rast kose i noktiju

Dok ste trudni, vaši nokti će verovatno postati jači nego ikada pre i rašće velikom brzinom. To se dešava usred pojačanog metabolizma i cirkulacije izazvanih hormonima trudnoće. Pored toga, trudnoća ubrzava rast dlaka zbog čega vam obično kosa brže raste i deluje gušće.

Povećanje telesne mase

Idealno bi bilo da trudnoću počnete sa odgovarajućom masom i da kilograme dobijate umerenim tempom. To će vam pomoći da očuvate zdravlje. Brzina kojom povećavate kilograme može varirati iz nedelje u nedelju. Važno je da ne postanete opsednuti svojom masom i budete svesne da najveći deo dobijene mase čine beba, krv, plodova voda, materica, posteljica i vaše grudi.

Promene na koži

Mogli biste da primetite da vam koža postaje mekša zbog povećane sposobnosti zadržavanja vlage, dok je karakterističan trudnički “sjaj“ posledica povećanja nivoa hormona. Međutim, moguće su i druge promene na koži, a većina njih nestaje tokom prvih šest meseci nakon porođaja.

Linea nigra – možda ćete dobiti tamnu liniju od publične kosti do pupka. Ova linija je istaknutija kod tamnoputih žena. Kloazma – koža u oblasti obraza, nosa i očiju mogla bi potamneti. Ta pojava naziva se kloazma ili “trudnična maska“. Nastaje usled uticaja hormona na ćelije pigmenata kože.

Akne – nekim ženama koje pate od akni stanje se tokom trudnoće poboljšava. Drugima se stanje može pogoršati, a mogu se pojaviti i kod žena koje ih inače nemaju. Važno je posavetovati se sa lekarom pre nego što uzmete neki lek protiv akni, jer on može sadržati hemikalije koje bi mogle uticati na vašu bebu. Dobra vest je da se akne i fleke obično očiste u drugom trimestru. Strije se pojavljuju kada se vlakna proteina kolagena pokidaju zbog brzog razvlačenja kože ili usled hormonskih promena. Najverovatnije će se pojaviti na stomaku, bokovima, grudima i butinama – u područjima na kojima se najčešće skupljaju kilogrami. Nema sigurnog načina da sprečite pojavu strija. Ukoliko redovno vežbate kako biste očuvali tonus mišića, imaćete najviše sanše da ih izbegnete.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije