akne u trudnoći
26.04.2022 Trudnoća

Akne u trudnoći: zašto nastaju i kako ih se rešiti?

Fluktuacije hormona tokom trudnoće mogu biti okidač za pojavu akni na licu. U ovom periodu pojačana produkcija progesterona stimuliše lojne žlezde na hiperprodukciju sebuma. Uvećana količina masnoće često dovodi do zatvaranja pora i nastanka akni u trudnoći.

Kako da se rešim akni u trudnoći?

Čišćenje, hidriranje i odgovarajuća sredstva su ključ u borbi protiv akni. Problem je samo što većinu ovih supstanci ne smete da koristite tokom trudnoće. Evo kako da se izborite sa aknama u trudnoći. (Saznajte i: Akne u trudnoći: 7 top saveta za lepu kožu lica!)

Čistite lice zelenim čajem

Savršena čistoća kože lica najbolja je osnova i prevencija pojave akni. No, iako je vaša koža (najverovatnije) masnija nego inače, prekomerna upotreba sredstava za čišćenje može da stimuliše lojne žlezde na hiperprodukciju sebuma. Umivanje vodom ujutro, uveče i nakon aktivnosti koje izazivaju znojenje sasvim je dovoljno. Koristite preparate za umivanje koji sadrže piling materije umerenijeg dejstva, kao i ekstrakt zelenog čaja.

Salicilna kiselina je zabranjena tokom trudnoće

Pre nego što posegnete za namenskim sredstvima za uklanjanje akni, imajte na umu da većina sadrži salicilnu kiselinu i topične retinoide, čija je upotreba kontraindikovana tokom trudnoće. Zato je mnogo sigurnije da primenite masku koju ćete sami napraviti. Pomešajte kašiku ovsenih pahuljica i običnog jogurta s nekoliko kapi toplog meda. Nanesite mešavinu na čisto lice i umijte se nakon deset minuta.

Hidrirajte kožu lica

Možda smatrate da je potpuno nepotrebno da dodatno hidrirate masnu kožu, ali niste u pravu. Ukoliko preskačete ovaj korak u svakodnevnoj nezi lica i tela, rizikujete da se koža previše isuši, te da počne pojačano da luči sebum kako bi se zaštitila. Koristite hidratantno sredstvo s malo ulja ili potpuno bez ulja.

Unosite dovoljno cinka

Pojava akni u trudnoći takođe može da bude posledica nedostatka cinka. Ovaj mineral je od ključnog značaja za rast i obnavljanje telesnih ćelija bebe, što znači da ona prva dobija cink! Tokom trudnoće potreba za cinkom uvećava se sa 8 mg na 12 mg, zbog čega treba da konzumirate namirnice koje ga sadrže. Na primer, u 100 g crvenog pasulja ima 2,8 mg cinka!

 

 
DGM007/GettyImagesPlus

još iz kategorije