Koliko kilograma smem da dobijem tokom trudnoće
25.04.2023 Ishrana trudnica

Koliko kilograma smem da dobijem tokom trudnoće?

Svaka trudnica se bar jednom u zapita Koliko kilograma smem da dobijem tokom trudnoće? Međutim, smernice u vezi sa ovim pitanjem nisu fiksne i vaše povećavanje kilograma u toku trudnoće zavisi pre svega od vaših zdravstvenih potreba. Ukoliko ste bili gojazni ili previše mršavi ranije, treba da pronađete prilagođenu ishranu koja će vam pomoći da vaša težina raste uravnoteženo.

Koliko kilograma smem da dobijem tokom trudnoće?

To koliko kilograma treba da dobijete u toku trudnoće najviše zavisi od vaše visine i težine pre trudnoće, ali i od toga da li je u pitanju blizanačka ili čak višestruka trudnoća.  Kalkulator koji sledi otkriće vam koliko se preporučuje da dobijete kilograma u trudnoći i da li ste u opsegu ciljane težine. Ovaj kalkulator osmišljen je prema indeksu telesne mase koji možete izračunati tako što ćete podeliti brojku koja označava vašu visinu sa brojkom koja označava vašu težinu.

Ukoliko je vaš indeks telesne mase pre trudnoće bio manji od 18 normalno je da se ugojite od 12 do 18 kilograma. ako nosite jednu bebu, a ako nosite blizance onda je normalno da dobijete od 22 do 28 kilograma.

Ukoliko je vaš indeks telesne mase između 18,5 i 24,9 normalno je da dobijete između 11 i 15 kilograma ako nosite jedno, odnosno između 16 i 24 ukoliko nosite 2 deteta.

Ako je vaš indeks telesne mase pre trudnoće iznosio 25 do 29,9, onda je u trudnoći sa jednim detetom normalno da se ugojite od 6 do 11 kilograma, odnosno od 14 do 22 kilograma ako nosite blizance.

Za indeks telesne mase iznad 30, normalno je da u toku trudnoće dobijete 5 do 10 kilograma, odnosno od 11 do 19 ukoliko nosite blizance.

Ove smernice za povećanje telesne težine u trudnoći  su samo preporuka, one nisu fiksne i najviše zavise od vaših zdravstvenih potreba.

Sa svojim lekarom ili drugom stručnom osobom treba da se konsultujete o zdravom povećanju telesne težine za vas, posebno tokom trudnoće. Razgovarajte sa lekarom o povećanju težine na vašim prenatalnim pregledima. Normalno je da budete uznemireni zbog naglog povećanja težine, ali znajte da je sada važno da dobijete na težini i da primetite da se broj na vagi povećava. Ukoliko se osećate loše zbog toga sasvim je u redu da pričate sa terapeutom ili sa nutricionistom.  Pokušajte da imate na umu da je bitno da se vaša težina podiže na zdrav način. Nije bezbedno gubiti težinu u toku trudnoće. Ukoliko ste gojazni, posavetujte se sa stručnom osobom oko ishrane.

Telesna težina kroz nedelje

Žene koje su u trudnoću ušle sa normalnom težinom dobijaju od pola kilograma do 2 kilograma u prvom tromesečju i u proseku nešto manje od pola kilograma do kraja trudnoće. Međutim, ukoliko se desi da dobijete malo više ili malo manje od toga, nema potrebe da se brinete. U prvom tromesečju je u redu i ne dobijati na težini.

Ukoliko ste gojazni, preporučuje se da dobijete oko 250 grama svake nedelje u drugom i trećem trimestru. Tokom prvog tromesečja ne morate unositi dodatne kalorije. Stručnjaci preporučuju unos oko 340 dodatnih kalorija dnevno tokom drugog i 450 dodatnih kalorija dnevno tokom trećeg tromesečja.

Šta ako se previše ugojim u trudnoći?

Razgovarajte sa stručnim licem koje će vam pomoći da upravljate svojim povećanjem telesne težine zdravom ishranom i programom vežbanja. Važno je da date sve od sebe da se pridržavate preporuka za povećanje telesne težine, a ukoliko dobijete više kila nego što je preporučeno, veća je šansa da će vam se povećati i krvni pritisak uključujući i gestacijsku hipertenziju – visok krvni pritisak koji počinje tokom trudnoće i preeklampsiju. Sve to može dovesti do prevremenog porođaja. Dobijanje prevelike težine u trudnoći povećava šanse za gestacijski dijabetes, porođaj carskim rezom i veću bebu, što može značiti teži porođaj.

Ako dobijate višak kilograma, razmislite o razgovoru sa nutricionistom. Trudnoća može biti prilika da se oslobodite nezdravih navika koje ste usvojili.

Šta ako ne dobijem dovoljno kilograma u trudnoći?

Ako počinjete sa malom težinom i ne ugojite se u toku trudnoće, povećavate rizik da se beba rodi sa malom porođajnom težinom. To može uzrokovati različite probleme za vašu bebu uključujući poteškoće u hranjenju i nizak nivo šećera u krvi. Beba sa malom porođajnom težinom nekada mora da ostane u bolnici.

Koliko kilograma smem da dobijem tokom trudnoće: Prosečno povećanje telesne težine

Kada je u pitanju trudnoća, ne postoji normalno debljanje. Mnoge žene dobiju u trudnoći mnogo više kilograma od preporučenog, tako da nije dobro gledati prosek. Svaka žena različito podnosi trudnoću. Povećan apetit u trudnoći je normalan i može otežati pridržavanje smernica za povećanje telesne težine u trudnoći. Neki od načina da se izbegne prekomerno povećanje težine u trudnoći jeste unos dovoljno tečnosti, jedenje zdravih grickalica, redovna fizička aktivnost – šetnja, izbegavanje slatkiša.

Kako da smršam posle trudnoće?

U prvih šest nedelja nakon porođaja izgubićete dosta na težini. Beba, amionska tečnost, placenta i dodatne telesne tečnosti dodaju kilažu vašem  telu i kada se porodite one nestaju.

Kada su u pitanju ostali kilogrami, zapamtite da vam je trebalo 9 meseci da se ugojite i moguće je da će vam trebati isto toliko da se ta kilaža izgubi. Iako društvene mreže mogu da vas navedu da mislite da je lako izgubiti kilažu nakon porođaja, nemojte se razočarati ukoliko to ne bude išlo tako glatko. Zdrava ishrana i redovno vežbanje su najbolji način da izgubite težinu nakon trudnoće. Kada se oporavite od porođaja pronađite program vežbanja koji vam najviše odgovara – bile to svakodnevne šetnje kolicima ili odlasci u teretanu.

Nemojte odmah smanjiti kalorije jer briga o bebi zahteva mnogo energije i to znači da je vašem telu potrebna dobra ishrana. Ukoliko dojite, potrebne su vam dodatne kalorije.

Ukoliko ste zabrinuti zbog gubitka težine, razgovarajte sa lekarom i posetite nutricionistu. Ponekad mame imaju problem da izgube težinu ili čak dobiju na težini nakon porođaja zbog određenih zdravstvenih problema. Ako težina ne pada, obavezno razgovarajte sa stručnim licem koje će vam pomoći da nađete način ishrane i vežbanja koji vam odgovara, ali koji će proveriti i da li postoje neki problemi koji vas sprečavaju da izgubite težinu.
Jovana Jevtić

Kateryna Artsybasheva/Getty Images Plus

još iz kategorije