Bljuckanje kod beba
25.04.2023 Zdravlje bebe

Bljuckanje kod beba: Kada može biti opasno?

Vaša beba se verovatno tek navikava na ukusno majčino mleko ili formulu i zbog toga se javlja bljuckanje kod beba koje je obično sasvim normalno.

Kada vaša beba proguta vazduh zajedno sa majčinim mlekom ili formulom za mleko, vazduh se zadržava sa tečnošću. Vazduh mora da izađe, a kada dođe, deo tečnosti takođe izlazi, kroz usta ili nos vaše bebe.

Bebe unose dosta hrane u odnosu na to koliko su male, a neke od njih zaista vole da jedu, pa se ponekad prepune i, eto bljuckanja. Ipak postoje načini da smanjite bljuckanje kod beba, kao i da otkrijete u kojim situacijama može biti opasno.

Bljuckanje kod beba: Kada može biti opasno?

Kako smanjiti bljuckanje kod beba?

Isprobajte ove savete kako biste pomogli svojoj bebi da manje bljucka:

Držite bebu u uspravnom položaju kada je hranite. Ako hranite vašu bebu dok je pognuta, možda majčino mleko ili formula za mleko neće naći pravi put do njihovog stomačića.

Hranite bebu u miru. Smanjite buku i druge smetnje i pokušajte da ne dozvolite da vaša beba previše ogladni pre nego što počnete da hranite. Ako je vaša beba ometena, tek se probudila ili je jako gladna, veća je verovatnoća da će progutati vazduh zajedno sa majčinim mlekom ili formulom za mleko.

Proverite bočicu za mleko. Ako vaša beba pije iz flašice, uverite se da otvor nije premali, što će je frustrirati i izazvati gutanje vazduha. S druge strane, ako je rupa prevelika, vaša beba će grcati i gutati previše odjednom jer će tečnost doći do njih prebrzo.

Neka vaša beba često ima priliku da podrigne. Ako vaša beba napravi prirodnu pauzu tokom hranjenja, iskoristite priliku da podrigne pre nego što joj date još hrane. Na taj način, ako ima vazduha, on će izaći pre nego što se na njega nanese još više hrane. Ako ne podrigne u roku od nekoliko minuta, ne brinite. Vaša beba će verovatno podrignuti malo kasnije.

Ne vršite pritisak na bebin stomak. Uverite se da bebina odeća i pelene nisu preuske i ne stavljajte njen stomak preko ramena kada treba da podrignu. Pokušajte da izbegavate putovanja automobilom odmah nakon hranjenja, jer leškarenje u autosedištu takođe može da izvrši pritisak na stomak vaše bebe.

Ograničite aktivnost nakon hranjenja. Ne igrajte se sa bebom previše nakon što jede i pokušajte da je držite u uspravnom položaju oko pola sata.

Nemojte je previše hraniti. Ako se čini da vaša beba poprilično bljucka nakon svakog obroka, možda je previše hranite. Možete pokušati da im date malo manje formule za mleko ili da ih dojite nešto kraće i vidite da li su zadovoljne.

Proverite formulu za mleko. Pitajte svog pedijatra da li vaša beba možda ima netoleranciju na mlečne proteine ili proteine soje zbog kojih ona bljucka.

Kad prestaje bljuckanje kod beba?

Većina beba prestane da bljucka oko 6 ili 7 meseci, ili kada nauče da samostalno sede. Kako se njihovi mišići razvijaju i jačaju, bebe lakše zadržavaju hranu. Međutim, neke bebe i dalje bljuckaju do svog prvog rođendana i to je sasvim normalno ali pokušajte da uz gorenavedene savete to smanjite.

Kako da znam da li moja beba bljucka ili povraća?

U poređenju sa bljuckanjem, povraćanje je obično snažnije i izlazi u većoj količini. Ako vaša beba deluje uznemireno, verovatno povraća. Bljuckanje uopšte ne smeta većini beba.

Da li je bljuckanje opasno?

Bljuckanje je obično sasvim normalno ali ako vaša beba ne dobija na težini kako bi trebalo, posetite pedijatra. Bebe koje mnogo bljuckaju mogu gubiti na svojoj kilaži ili čak imati poteškoća na disanjem.

Odmah pozovite svog doktora ako vaša beba počne da povraća. Bljuckanje u mlazu je kada povraćanje nasilno izleti iz bebinih usta – na primer, preko sobe. Ovo se obično dešava kada vaše čedo ima oko mesec dana.

Takođe pozovite svog doktora odmah ako vidite krv ili zeleno bljuckanje. Ovo bi mogao biti znak blokade u njihovim crevima, što bi zahtevalo posetu hitnoj pomoći.

Da li je normalno da bljuckanje na nos?

Da, baš kao i vaš nos, nos vaše bebe je povezan sa zadnjim delom njenog grla. Tako da će im ponekad ispljunuti iz nosa umesto iz usta.

Pljuvanje takođe može da izađe iz nosa vaše bebe ako se proces gutanja malo pokvari kada štuca, kašlje ili kija. To se dešava čak i starijoj deci – zamislite decu za stolom za večeru kada počnu da se smeju dok pokušavaju da progutaju mleko. Ako im mleko izlazi iz nosa, to je ista situacija – i to je savršeno normalno.
Miljana Momirović

Cunaplus_M.Faba/GettyImagesPlus

još iz kategorije