Fontanela
17.04.2023 Razvoj bebe

Fontanela kod beba – sve što treba da znate o njoj

Fontanela je „meka tačka“ glavice vaše bebe. To je jedinstvena karakteristika koja je važna za normalan rast i razvoj mozga i glave vaše bebe.

Ako nežno dodirnete bebino teme, možete osetiti meku tačku između kostiju – ovo je fontanela. Otkrivamo vam sve što treba da znate o njoj i može li se povrediti.

Fontanela kod beba – sve što treba da znate o njoj

Lobanja novorođenčeta se sastoji od delova kostiju, poznatih kao ploče koje su spojene zajedno vlaknastim zglobovima, koji se nazivaju šavovi. Oni pružaju određenu fleksibilnost i omogućavaju da glava vaše bebe prođe dok putuje kroz porođajni kanal. Šavovi takođe omogućavaju da glava vaše bebe raste u prvim godinama života.

Na lobanji vaše bebe postoje dve fontanele. Ovo su praznine prekrivene kožom gde se spajaju ploče lobanje. Prednja fontanela se nalazi na vrhu glave vaše bebe, a zadnja fontanela se nalazi na zadnjem delu glavice.

Kada se zatvara bebina fontanela?

Zadnja fontanela se obično zatvara kada vaša beba napuni dva meseca. Prednja fontanela se može zatvoriti bilo kada između četiri i 26 meseci starosti. Otprilike jedna od svake dve bebe će imati zatvorenu fontanelu do 14 meseci.

Mogu li dodirnuti fontanelu moje bebe?

Da, možete nežno dodirnuti fontanele vaše bebe. Ako lagano prođete prstima duž bebine glave, verovatno ih možete osetiti. Vaš lekar će pregledati fontanele vaše bebe kao deo njihovog rutinskog medicinskog pregleda. Nema potrebe da budete zabrinuti zbog dodirivanja fontanela vaše bebe sve dok ste nežni.

Kako izgleda normalna fontanela?

Fontanela vaše bebe treba da bude mekana i ravna. Ako lagano dodirnete fontanelu, ponekad možete osetiti blagi puls — to je normalno. Ako se fontanela promeni ili se osećate da je drugačija od uobičajenog, pokažite pedijatru jer to može biti znak da je potrebno proveriti zdravlje vaše bebe. Pogledajte i: Sindrom ravne glave: Kako da ga sprečite?

Potonula fontanela

Ako primetite da su fontanele vaše bebe niske ili utonule, vaša beba može biti dehidrirana. Međutim, možda ćete primetiti i druge znake dehidracije kod vaše bebe pre nego što njene fontanele potonu.

Ostali znaci dehidracije uključuju:

  • ima manje mokrih pelena
  • ne ručka dovoljno
  • gubitak tečnosti usled povraćanja ili dijareje
  • znojenje po veoma toplom vremenu

Izbočena ili otečena fontanela

Izbočena ili otečena fontanela može biti znak brojnih ozbiljnih, ali retkih stanja, uključujući meningitis ili encefalitis (infekcije u mozgu), cerebralno krvarenje (krvarenje u mozgu) ili drugi uzrok povećanog pritiska u mozgu .

Ako mislite da su fontanele vaše bebe ispupčene ili utonule, odmah potražite savet lekara.

Šta ako se fontanele zatvore prerano?

Fontanele vaše bebe mogu se rano zatvoriti. Ovo se može dogoditi iz nekoliko razloga. Vaša beba može imati hipertireozu (visok nivo tiroidnog hormona) ili hiperparatireoidizam (visok nivo paratiroidnog hormona). Još jedan uzrok ranog zatvaranja fontanele je stanje poznato kao kraniosinostoza. Ovo stanje se javlja kada se jedan ili više vlaknastih spojeva (šavova) između koštanih ploča u bebinoj lobanji prerano spoje, pre nego što mozak završi rast. Kako mozak nastavlja da raste, on gura lobanju iznutra, ali ne može da se proširi u zatvoreno područje. Ovo uzrokuje da lobanja ima neobičan oblik.

Ako primetite da su se fontanele vaše bebe zatvorile rano, ako osećate izbočinu duž bebine lobanje ili ako mislite da je glava vaše bebe neobičnog oblika, odvedite vašu bebu kod pedijatra.

Šta ako se fontanele ne zatvore?

Fontanele vaše bebe se možda neće zatvoriti na vreme iz nekoliko razloga. Uobičajeni razlozi za odloženo zatvaranje fontanele uključuju urođenu hipotireozu (nizak nivo hormona štitne žlezde od rođenja), Daunov sindrom, povećan pritisak u mozgu, rahitis i porodičnu makrocefaliju (genetska sklonost ka velikoj glavi).

Ako se jedna ili obe fontanele vaše bebe nisu zatvorile do druge godine, razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse ili pedijatrom.
Miljana Momirović

Lisa Fotios/Pexels

još iz kategorije