nicanje zuba kod beba
22.02.2023 Razvoj bebe

Nicanje zuba kod beba: Koliko dugo traje?

Nicanje zuba kod beba je jedna od težih faza u razvoju, kako za vašu bebu, tako i za vas. Osim što je bolno, izaziva nervozu i plač, otežavajuća okolnost je i to što nije lako pronaći lek za ublažavanje bolova. Mnogi roditelji se pitaju koliko dugo ova faza traje i na koje načine mogu pomoći bebi da prebrodi ovaj period.

Nicanje zuba kod beba: Sve što treba da znate

Ukoliko se pitate kako da znate da vašoj bebi izbijaju zubi, znajte da su simpromi lako prepoznatljivi. Neki od najčešćih simptoma su problemi sa snom, razdražljivost, nelagodnost, otok i upala desni, gubitak apetita, curenje nosa, osip oko usta, ali i dijareja. Uz sve ove simptome, može se pojaviti i povišena telesna temperatura. Osim toga, dešavaju se i promene u bebinom ponašanju, kao što je sve češće stavljanje predmeta iz okruženja u usta, trljanje desi i češanje. Nicanje zuba kod beba može biti veoma bolno i može izazvati da vaša beba pokazuje znake nelagodnosti.

Ovaj proces najčešće počinje između šestog i desetog meseca, a završava se uglavnom između 25. i 30. meseca. 

Koliko dugo traje bol nakon izbijanja zuba?

Bol uglavnom traje sedam ili osam dana, ali ako u isto vreme raste više od jednog zuba, bol može trajati duže i može biti još jači. Međutim, dobra vest je da postoje načini na koje možete pomoći svojoj bebi u ovim teškim trenucima. Neki od njih su davanje ohlađenog voća kao što je, na primer, ohlađena pasirana banana. Osim toga, hladna krpa koju ćete prisloniti uz bebin obraz takođe može umiriti bolne desni. Od pomoći može biti i masaža desni, ali i ohlađena igračka za žvakanje kojom vaša beba pokušava da češe iritirane desni. Uz savetovanje sa farmaceutom i lekarom uvek se možete osloniti i na gelove koji su bezbedni za bebe, a koji služe za umanjenje neprijatnosti prilikom nicanja zuba.

Ukoliko ste iz bilo kog razloga zabrinuti zbog nicanja zuba kod vaše bebe, nemojte izbegavati da pitate lekara sve što vas interesuje. Nicanje zuba je proces koji je za bebe bolan i izaziva mnogo nervoze i plača, zbog toga je važno da budete strpljivi i nežni prema svojoj bebi.
Jovana Jevtić

ia_64/GettyImagesPlus

još iz kategorije