Psihomotorni razvoj: Mali istraživači u kući

Već sa osam, devet meseci vaša beba počinje da puzi i samostalno pokušava da se osloni na noge. Nemojte je sputavati u tome, samo joj pomozite da uspe u svojim namerama i napravite bezbednu okolinu.

foto: freedigitalphoto.net, photostock

foto: freedigitalphoto.net, photostock

Do pre samo nekoliko meseci poželeli ste da vaš bebiron što pre ustane iz kreveca i počne da trčkara okolo. Sad, kad je beba napunila osam, devet meseci, čini vam se da je bezbrižno vreme prošlo jer, dobili ste malog istraživača u kući.

Sa devet meseci deca najčešće počinju da puze a do godine dana da se oslanjaju na nogice. U početku je to pridržavanje za sve pogodne i sigurne predmete koji se nalaze u detetovom okruženju a onda postepeno i dete se oslobađa da samo krene u ispitivanje sveta.

Dragi roditelji, ovaj period ne treba da vas plaši, samo traži vašu veću budnost. Sada ne smete dete da ostavite samo ni na sekund jer tako može male predmete da stavi u usta i proguta.

Obezbedite bebi bezbedno okruženje, na pod stavite meku podlogu po kojoj će mći da se kreće i skonite male predmete kako ne bi zavšili tamo gde ne treba. Plišane igračke takođe nisu pogodne za ovaj period jer dlačice sa igrčaka lako zavše u bebinim ustima. Čuvajte dete od padova i udaraca u ovom periodu kako se ne bi uplašilo, a onda i odlučio da odloži period prohodavanja.

Podržite dete u istraživanju svoje okoline jer na taj nači podstičete njegov psihomotorni razvoj. Pokušaj da se prevrne preko glave, nemojte da sputavate, na taj način dete ispituje svoje sposobnosti, istražuje svoje granice što je svakako dobro. Zato je važno da podloga na kojoj dete boravi bude meka i da u blizini nema predmeta koji će ga povrediti.

Zadužite nekog da bude sa bebom ili se jednostavno vi igrajte sa njom. Zajedno radite vežbice, i vi napravite neke kako bi vas dete oponašalo.

Igračke treba da udu u veselim bojama, nikako ne dolaze u obzir one sa oštrim ivicama ili oštećene. Dobrim odabirom igračaka sprečičete eventualne povrede.

Ovo je divan period jer svakog dana vidite napredak. Radujte se sa vašom bebom šta sve ona ume da uradi zajedno.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije