11.09.2016 Razvoj bebe

Bebe mogu razlikovati dobro i zlo sa samo tri meseca

Nakon rođenja bebe, mnogi se roditelji počnu pitati da li ih njihove bebe razumeju i o čemu razmišljaju. Svet rođenih beba je veoma interesantan i naučnici godinama pokušavaju dokučiti kako bebe razmišljaju, kako shvataju svet oko sebe ali i veoma važno pitanje, kada bebe počnu razlikovati dobro od zla.

Prema najnovijim istraživanjima Univerziteta „Yale“, poznatijeg kao „Baby Lab“, bebe mogu razlikovati dobro i zlo sa samo tri meseca.

Naravno, mnogima je teško u to poverovati jer se do sada smatralo da bebe uče šta je dobro a šta zlo od odraslih putem vaspitnih metoda. Međutim, ovo istraživanje je pokazalo malo drugačiju sliku onoga šta se zapravo dešava u malenim bebinim glavicama.

Naučnici su proveli interesantan eksperiment korištenjem „dobrih“ i „loših“ lutkica pomoću kojih su pokazali dobro i loše ponašanje. U jednom slučaju, jedna lutkica je pokušavala da otvori kutiju a druga „dobra“ lutkica joj je pomogla u tome. Međutim, treća „loša“ lutkica dolazi i namerno joj zatvara kutiju. Nakon toga je od beba zatraženo da odaberu lutkicu koja im se više sviđa.

Naravno, bebice od 3. meseca nisu mogle rukom uzeti lutkicu koju su izabrale zbog nerazvijenih motoričkih veština ali su svojim pogledom jasno dale do znanja koja lutkica im se sviđa. U ovom uzrastu, bebe pokazuju svoje emocije tako što duže posmatraju jedan predmet želeći ga dohvatiti.

Rezultati su pokazali da je više od 80% beba odabralo odnosno, pokazalo naklonost prema „dobroj“ lutkici.

Osećaj za dobro i zlo je usađen u nama!

Paul Blum, jedan od autora istraživanja i autor knjige „Just Babies: The Origins of Good and Evil“, tvrdi da se ljudi rađaju sa čvrsto umreženim moralom i da je osećaj za dobro i zlo duboko usađen u njihovom biću.

U prilog ovom istraživanju idu i iskustva mnogih roditelja kako su njihove bebe reagovale plačem na neke osobe koje su bebe procenile kao „loše“ ili osmehom na osobe koje su veoma pozitivne. Ponekad se roditelji iznenade kako bebe dobro procene karaktere i ponašanja određenih osoba u njihovoj okolini.

Zahvaljujući ovakvim istraživanjima, roditelji mogu bolje razumeti svoju bebu i njeno ponašanje kada se susretnu sa određenim pojedincima na koje beba može reagovati na dobar i loš način.

Veoma je važno shvatiti bebina osećanja ozbiljno a ne smatrati da njihov mozak nije dovoljno razvijen da bi razlikovao dobro od zla.

Pročitajte još…Kada se javljaju prvi strahovi kod dece
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije