04.02.2023 Zdravlje bebe

Ćilibarske ogrlice za zube: Da li su bezbedne?

Izbijanje zuba može biti izuzetno bolno za vaše dete i kao roditelj želite da učinite sve da sprečite taj bol i pomognete vašem detetu. Ćilibarske ogrlice za zube su postavljaju kao jedno od mogućih rešenja. Ali da li su bezbedne?

Šta su ćilibarske ogrlice za zube?

Ćilibarske ogrlice za zube su napravljene od baltičkog ćilibara, a neke i od fosilizovane smole drveta. Dok vaša beba nosi ogrlicu, toplota njihovog tela oslabađa male količinu ulja koje sadrži jantarnu kiselinu. Ona se apsorbuje u krvotok bez potrebe da vaše dete bilo šta žvaće ili stavlja u usta. Neki kažu da ovo ima efekat ublažavanja bolova na otečenim i bolnim desnima.

Bezbednost i efektivnost ćilibarskih ogrlica za zube

Nažalost, ne postoji zvanična naučna studija koja bi sugerisala efekte ćilibara. Čak se tvrdi da se jantarna kiselina može osloboditi iz ćilibara samo na oko 200 stepeni Celzijusa. Šta više, stručnjaci upozoravaju na upotrebu ogrlica i narukvica za izbijanje zuba i ne preporučuje se da se bilo šta stavlja bebama oko vrata. Rizici uključuju gušenje, davljenje povredu usta i infekciju.

Dakle, ćilibarske ogrlice za zube nisu dobro rešenje. Ipak, postoje drugi načini kako da ublažite bol svom detetu pri izbijanju zuba.

Alternativna rešenja za ublažavanje bolova kod izbijanja zubi

  • Hladnoća – Da bi desni utrnule dajte im rashlađene glodalice u frižideru (maksimalno pola sata). U zavisnosti od starosti možete da im date i rashlađeno voće.
  • Pritisak – Isprobajte različite tipove glodalica i vidite koja vaše dete najviše oslobađa bola. Ako se bude noću, možete malim prstom nežno da pritisnete njihove desni kako bi im ublažili bol. Naravno, obavezno operite ruke pre toga!
  • Paracetamol – Kako bi lakše podnela bolove, možete vašoj bebi da date dečiju dozu paracetamola. Naravno, pažljivo pročitajte uputstvo i koja je prava doza za vašu bebu.
  • Gelovi za desni – Ovi gelovi sadrže malu dozu antiseptika koji pomaže da ublaže bol kod izbijanja zuba. Međutim, nije svejedno koji gel je u pitanju. Konsultujte se sa stručnim licem koji gel je prikladan za bebu vašeg uzrasta.
  • Ljubav! – Pružite vašem detetu mnogo pažnje, poljubaca i maženja!

 
Epiximages/GettyImagesPlus

još iz kategorije