Kako se izboriti sa visokom temperaturom

Vreme je prehlade i gripa, koje često prati i visoka temperatura. Kako se izboriti sa tim problemom?

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Znaci upozorenja
Dete kod koga telesna temperatura počinje da raste naglo menja raspoloženje, postaje razdražljivo i pospano; prekida igru ili gledanje televizije i postaje plačljivo, previše zahtevno i nekada tera inat.
Pojedina deca se povlače u sobu i spavaju tražeći da se ugasi svetlo. Boja lica postaje rumenija, oči počinju da sijaju i postaju vodene. Usne mogu biti suve i jače crvene nego obično. Koža je, naravno, toplija i povremeno orošena znojem. Jezik može biti obložen beličastim naslagama i suv.

Kako se temperatura spušta?
Tuširanje je jedan od načina za snižavanje telesne temperature koji može biti koristan, ali, ako se neadekvatno upotrebi, može pogoršati stanje deteta. Ukoliko je voda kojom se dete tušira jako hladna, dolazi do sužavanja krvnih sudova pa je oslobađanje temperature umanjeno.
Takođe, hladna voda predstavlja stres za dete koje ima toplu kožu. Ako se odlučite za tuširanje, neka to bude mlaka voda. Ukoliko se dete plaši tuša, pustite ga da se brčka u kadici, uz prethodno davanje leka za snižavanje temperature kome je potrebno izvesno vreme da bi delovalo.
Alkoholne obloge (razblažen i ne previše hladan alkohol) imaju istu ulogu kao tuširanje, dakle da dovedu do oslobađanja temperature tela. Međutim, mišljenja lekara su podeljena, nisu svi pristalice ove metode.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije