09.09.2016 Trudnoća

Saznajte! Koje infekcije u trudnoći mogu naškoditi bebi?

Posteljica služi kao barijera koja čuva bebu u materici, ali neki virusi i bakterije mogu da je prođu i oni mogu da naude bebi. Neke od infekcija koje mogu da naškode bebi su rubela, toksoplazmoza i listerioza…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Šta je to toksoplazmoza?

Reč je o infekciji koju prenose životinje, najčešće mačke, a njeni uzročnici, Toxoplasma gondii, mogu se naći u izmetu mačke, sirovom mesu i nepasterizovanom kozjem mleku, kao i u ostacima zemlje na neopranom voću i povrću. Simtomi su blagi i podsećaju na običnu prehladu. Ako mislite da ste mogli imati ovu infekciju, njene posledice po bebu mogu biti veoma ozbiljne – od zastoja u rastu, do zaostajanja u mentalnom i fizičkom razvitku, pobačaja ili intrauterine smrti ploda. Da bi se videlo da li ste imali skoru infekciju, potrebno je proveriti antitela u vašoj krvi, nakon čega će vaš lekar proceniti da li su potrebna dalja ispitivanja i eventualna terapija ploda.

Da li herpes može da naškodi mojoj trudnoći?

Zavisi od vrste herpesa – postoje dve vrste – tip 1 i tip 2. Tip 1 je onaj koji se nalazi na usnama, a tip 2 je onaj koji se nalazi na genitalijama, a oba imaju slične simptome – mehuriće koji prvo svrbe a kad puknu peckaju. Herpes na usnama se uglavnom javi ranije u životu i ako se pojavi opet za vreme trudnoće, ne treba da brinete. Što se tiče tzv. “genitalnog herpesa”, o njegovoj pojavi pre trudnoće treba da obavestite lekara, koji će pratiti stanje tokom trudnoće. U slučaju da imate aktivnu infekciju oko termina porođaja, lekar će odlučiti da li je potrebno uraditi carski rez, da bi se izbegao rizik inficiranja bebe.

Da li urinarne infekcije mogu da naškode mojoj trudnoći?

Urinarne infekcije su relativno česte u trudnoći i manifestuju se učestalim mokrenjem, pečenjem pri mokrenju, bolom u predelu bubrega, pa čak i pojavom krvi u urinu, uz temperaturu. Ukoliko imate te simptome, potrebno je da uradite pregled mokraće da bi se videlo da li imate bakterije i koje su, nakon čega će se dati odgovarajući antibiotici. Teške urinarne infekcije mogu da dovedu do pokretanja drugih komplikacija, poput prevremenih kontrakcija i sledstvenog pobačaja ili prevremenog porođaja, te je važno da se leče. Ako osetite da imate takve tegobe, javite se lekaru, a dok ne dobijete odgovarajuće lekove, pijte što više tečnosti, nezaslađene i negazirane, a kao vrlo dobar se pokazao i uvin čaj. Bitno je da pijete što više tečnosti, da bi se “ispirali” bubrezi i mokraćni putevi.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije