đumbir u trudnoći
26.02.2023 Ishrana trudnica

Đumbir u trudnoći: Da li je bezbedan?

Kada ste trudni, veliki broj namirnica i pića nisu više bezbedni za konzumiranje. Međutim, đumbir u trudnoći može da bude od pomoći ako ne preterujete sa njim.

Đumbir u trudnoći: Zbog čega se polemiše o njegovoj bezbednosti?

Veliki broj žena tvrdi da im je čaj od đumbira tokom trudnoće ublažio jutarnju mučninu. Međutim, stalno se postavlja pitanje da li je đumbir u trudnoći bezbedan zbog doze kofeina koje on ima u sebi. Pošto se trudnicama preporučuje ograničeni unos kofeina, onda ne čudi što ovo zabrinjava trudnice.

Da li je đumbir u trudnoći bezbedan?

Jeste, ako se pije umereno. Dozvoljeno je maksimalno dve tri šolje čaja od đumbira na dnevnom nivou. Svakako da se ne preporučuje prekomerno pijenje biljnih čajeva ili napitaka sa kofeinom jer bi u visokim dozama to moglo da dovede do rizika do pobačaja.  Čaj od đumbira može biti posebno koristan jer se smatra da smanjuje simptome jutarnje mučnine. Ako niste tip osobe koja voli čajeve, možete đumbir konzumirati kroz začin ili ga spremiti na druge načine. Možete uzimati i suplemente đumbira tokom trudnoće, ali se morate prvenstveno konsultovati sa lekarom.

Prednosti đumbira u trudnoći

  • Pomaže u borbi protiv jutarnje mučnine. Probajte čaj od đumbira ili kao deo slanog obroka, na primer uz pomfrit.
  • Đumbir se često preporučuje za lečenje prehlade u trudnoći. Pomaže u ublažavanju simptoma upale grla i ima antiinflamatorna svojstva koja se mogu boriti protiv loših bakterija. Čaj od đumbira će vas zagrejati iznutra i podstaći znojenje što će pomoći u izbacivanju toksina i jačanju cirkulacije krvi.
  • Đumbir se nekada koristio za ublažavanje problema sa varenjem, tako da može pomoći i kod zatvora kod trudnica.
  • Đumbir pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Konzumiranje malih količina kroz čaj od đumbira može pomoći trudnicama sa gestacijskim dijabetesom.
  • On ima potencijal da reguliše holesterol i smanji nivo lošeg LDL holesterola.
  • Efektivan je i kod stresa i anksioznosti. To mu omogućuje 14 jedinjenja i oksidanata koje sadrži.
  • Jača imunitet i imuni sistem uopšte. On je antibakterijski, prirodni razređivač krvi i ima antiinflamatorna dejstva što doprinosi vašem zdravlju.

Dakle, nemojte se predomišljati. Đumbir vam može olakšati mnoge tegobe. Važno je samo da budete umereni i pokušajte da pomognete sebi ovom začinskom biljkom.
Botina Inna/GettyImagesPlus

još iz kategorije