jutarnje mučnine u trudnoći
11.04.2022 Trudnoća

Jutarnja mučnina: evo kako da se izborite sa njom

Desilo se i to – postaćete majka! Ali, umesto da sijate od sreće, vi veći deo dana provodite sagnuti nad WC šoljom, silno priželjkujući da jutarnjoj mučnini dođe kraj. Ukoliko vam ovo deluje poznato, znajte da niste jedina trudnica koja se ovako oseća i razmišlja. Gotovo tri četvrtine žena imaju mučnine u prvim mesecima trudnoće, i to tokom celog dana. U najvećem broju slučajeva epizode se javljaju u rasponu od šeste do osme nedelje i povlače se oko 12. do 14. nedelje. U težim slučajevima, mučnina može da se pojavi ranije i da traje mnogo duže.

Zašto nastaju  jutarnje mučnine?

Još nije precizno utvrđeno zbog čega nastaje ovaj problem. Prema najnovijoj naučnoj teoriji, uzrok bi mogao da bude protein u krvi – diferencijalni faktor rasta 15 (GDF15). Naime, američki istraživači su utvrdili povišen nivo ovog proteina u  krvi kod žena koje osećaju mučninu u drugom tromesečju. No, bez obzira na pravi uzrok, ukoliko epizode mučnine remete normalne svakodnevne aktivnosti, isprobajte ove metode… (Saznajte i: Trudnoća: smuti protiv jutarnjih mučnina)

Kako sa smanjim mučnine u trudnoći ?

Umor može da pogorša osećaj mučnine i sve prateće simptome. Zato u toku dana odvojte vreme kad ćete se odmarati. To ne mora obavezno da bude dremež, ali je važno da neko vreme provedete u ležećem položaju i da ne radite ništa energičnije od prebacivanja kanala na daljinskom upravljaču!

Kad osećate jaku mučninu, hrana vam je verovatno zadnja stvar na pameti. Ipak, treba da znate da prazan želudac može pojačati simptome jutarnje mučnine. Najbolje je da pojedete nekoliko krekera ujutro čim otvorite oči, te da praktikujete lakšu užinu pre odlaska na spavanje. Da biste olakšali sebi stvaranje ove navike, pored uzglavlja držite pakovanje običnog keksa (bez dodatka čokolade i drugih sastojaka), kao što je neki od integralnih proizvoda.

Eksperti za ginekologiju i akušerstvo preporučuju pola sata fizičke aktivnosti četiri puta nedeljno. Možda je to poslednja stvar koja vam sada pada na pamet, ali norveške studije pokazuju da lagane vežbe ublažavaju simptome jutarnje mučnine.

Iako vam je savršeno jasno šta treba da jedete tokom trudnoće, problem je što ne možete da tolerišete miris i ukus većine preporučenih namirnica. Dakle, nemojte se nervirati ukoliko ne možete da imate preporučenih pet obroka tokom dana, kao ni zbog gađenja koje osećate već
pri pomisli na ribu, čije konzumiranje preporučuju svi stručnjaci. Umesto toga, jedite samo ono što vam prija.

Hiperemesis gravidarum – kada su mučnine opasne?

Ako ne uspevate da zadržite hranu ili tečnost koju konzumirate i ne možete normalno da funkcionišete tokom dana, onda postoji mogućnost da je reč o poremećaju koji se stručno naziva Hiperemesis gravidarum (HG), a koji pogađa jedan do dva procenta trudnica. On zahteva adekvatan medicinski tretman i primenu određenih medikamenata. Ukoliko sumnjate na Hiperemesis gravidarum, bez oklevanja se konsultujte s ginekologom koji vodi vašu trudnoću.

Kad se iznenada pojavi snažan nagon na povraćanje, obično ne postoji način da se zaustavi. Zato je praktično da u ručnoj torbi uvek imate nekoliko korisnih sitnica. One mogu da uključe kesu za povraćanje, vlažne i papirne maramice, mentol pastile i flašicu vode.

Mirisi izazivaju trudničke mučnine

Kad ste u fazi jutarnjih mučnina, onda svaki miris – od omiljenog čaja do omiljenog parfema – može da aktivira osećaj mučnine. Zapravo, mirisi su za mnoge žene osnovni okidač problema.
Otkrijte koja vam aroma najviše odgovara, npr. neko esencijalno ulje, i nakapajte malo na maramicu, koju ćete prisloniti na nos i tako blokirati druge iritantne mirise iz okruženja, naročito one naglašene. (Pogledajte i : Lizalice protiv mučnine)

Pijte dovoljno vode

Kod nekih žena čak i voda aktivira nagon na povraćanje. No, optimalna hidratacija organizma tokom trudnoće je od izuzetne važnosti. Stručnjaci preporučuju ispijanje šest do osam čaša dnevno i neznatno više u zadnjem tromesečju. Zato, da biste prebrodili ovaj problem, a nastavili da uzimate dovoljno vode, pokušajte da je pijete kroz slamku, ili iz čaše s poklopcem. Temperatura napitaka takođe može biti važna. Eksperimentišite  s ledenim pićima ili vrelim čajem, kako biste utvrdili šta vam najviše prija.
nensuria/GettyImagesPlus

još iz kategorije