5 koraka do dobrog seksa nakon porođaja

Prošlo je nekoliko nedelja otkada ste postali mama. Najsrećnija ste osoba na svetu, ali i najumornija. Potpuno ste posvećeni bebi i ne razmišljate ni o čemu drugom, pa ni o seksu. A možda bi ipak trebalo? Evo kako…

Da se razumemo, sasvim je normalno da u ovom periodu ne osećate potrebu za intimnim odnosom i nema razloga da se zbog toga osećate krivom. Da biste ponovo osetili strast prema partneru, neophodno je da prođe neko vreme, što je takođe pitanje individualnog doživljaja.

Ono što vam predstoji jeste prihvatanje životnih promena koje ste doživeli. Dakle, nemojte da brinete. Uz partnerovu pomoć, ponovo ćete otkriti zadovoljstvo u seksu! A evo i kako:

1. KORAK: Dajte sebi vremena da se potpuno oporavite

„Ne mogu više da izdržim – smoždena sam! Kada konačno zaspim, moja beba počne da plače, jer je gladna. Iako je apsolutno obožavam, majčinstvo nije bajka“, kaže Ivana, mama osmonedeljne Tare.
Ako vam ovo zvuči poznato, znajte da niste jedina mama koja se tako oseća! Razlozi vašeg umora i nezainteresovanosti za sve ljude, prvenstveno partnera, kao i za sve ostalo, potpuno su objektivni i razumljivi.

Drastičan pad nivoa hormona, odgovornost prema najvoljenijem i tako bespomoćnom biću, nedostatak sna, posledice porođaja, traume usled epiziotomije ili carskog reza, kao i gubitak krvi – sve to značajno utiče na telo i psihu. I, tu ništa ne možete da učinite. Osim, da budete strpljivi i sačekate da se potpuno oporavite, kako fizički tako i psihički.

Povratite ravnotežu

Pre porođaja verovatno niste ni slutili koliko ljubav prema bebi može biti snažna, niti da ćete osećati toliku potrebu da se prilagodite svim njenim potrebama. A to zaista zahteva potpunu mobilizaciju svih vaših kapaciteta.

Zato vam je potrebno određeno vreme da ponovo uspostavite ličnu ravnotežu i odmorite se. Da biste to ostvarili, zatražite pomoć:

  • Ako dojite, zamolite rođaku ili prijateljicu da pazi na bebu dok vi odremate između podoja.
  • Ako hranite bebu na flašicu, pripremite obrok tako da neko drugi može da nahrani bebu.
  • Podelite sa partnerom obavezu noćnog ustajanja zbog bebe.

2. KORAK: Suočite se sa svojim strahovima

Ukoliko vam je tokom porođaja urađena epiziotomija, strah da će seksualni odnos biti bolan sasvim je opravdan. Obično je potrebno da prođe mesec-dva da rana poptuno zaraste i odnos ne bude bolan. S druge strane, ako ste se porodili carskim rezom, oporavak će biti nešto duži.

Prvih nedelja nakon porođaja, moguća je i pojava dispareunije (bolan odnos, najčešće zbog izostanka vaginalne lubrikacije). Ovaj problem najčešće se rešava primenom lubrikanta ili antibiotskom terapijom.

Osim bola, koji će se ipak povući, mogu da se pojave i neki drugi strahovi koji će vas odvratiti od seksa: bojazan od toga da će hirurški šavovi popucati, da će partner izgubiti seksualnu želju zbog vašeg izmenjenog izgleda, da će se beba probuditi… Te vrste strahova sasvim su normalna pojava. Otvoreni razgovor sa partnerom o svemu što vas brine i plaši može dosta da pomogne.

Zaista je veoma važno da održite blizak odnos i da, nastavljajući da komunicirate, postepeno prebrodite probleme. Takođe, nastavite da razmenjujete nežnosti i druge oblike fizičkog zadovoljstva dok ne budete spremni za penetrativni seks. Ako vaš partner poželi seks pre nego što budete spremni da odgovorite na njegovu želju, objasnite mu zbog čega je to trenutno nemoguće. Održavanje bliskog kontakta sa novopečenim tatom vrlo je važno i zbog toga da se on ne bi osećao odbačenim! Drugi važan korak koji morate da preduzmete, jeste da prihvatite neminovne promene u izgledu vašeg tela…

3. KORAK: Upoznajte vaše „novo“ telo

„Koža na mom stomaku je sva naborana i prekrivena strijama. Osim toga, imam ožiljak od carskog reza i još nisam izgubila trudničke kilograme. Bože, osećam se tako nepoželjnom!“, kaže Sanja, mama dvomesečnog Dimitrija.
Veliki broj novopečenih mama deli Sanjino iskustvo i osećanja.

Međutim, morate da znate (i često sebe da podsećate!) da su trudnoća i porođaj veliki šok za vaše telo. Zato je potrebno da prođe dosta vremena da se vaše telo vrati „u normalu“, naročito ako dojite. Iako je sve individualano, postoji opšte pravilo da je posle devet meseci trudnoće potrebno još devet meseci kako bi se telo vratilo u pređašnje stanje.

Zatezanje tela

Naredni korak podrazumeva skidanje trudničkih kilograma, zatezanje stomačnih mišića i povratak energije. To ćete postići ako se budete zdravo i uravnoteženo hranili i postepeno povratili stari tempo fizičkih aktivnosti. Da biste to što pre postgili, okrenite stranicu i počnite :-).

4. KORAK: Razgraničite ulogu žene i majke

„Otkada sam se porodila, samo mi je dete važno. Želim maksimalno da mu se posvetim i svaki sekund budem uz njega. Moj suprug kaže da sam posesivna i da preterujem. Znam da je u pravu, ali ovo osećanje je jače od ljubavi koju osećam prema njemu“, kaže Marina, mama tromesečne Marije.

Ova osećanja su sasvim normalna, pošto prolazite kroz period intenzivnog zbližavanja sa svojom bebom. Izlazak iz materice u suštini ne odvaja dva bića koja su živela zajedno devet meseci. Beba i dalje oseća da ste jedno telo i tek oko osmog meseca života postaće svesna fizičke odvojenosti.

Ipak, uprkos svoj sreći i zadovoljstvu koje vam materinstvo donosi, neophodno je da izađete iz ove faze nerazdvojivosti. To je važno iz dva razloga: da biste detetu pružili mogućnst da se osamostali, ali i da biste povratili ulogu žene i supruge, te dozvolili partneru da nađe svoje mesto u novoj porodičnoj situaciji.

Što se tiče njegove uloge tate, on treba da bude potpuno uključen u brigu o bebi – a ne samo da vam asistira. Pustite ga da menja pelene, kupa bebu, hrani je, uspavljuje, dok se vi odmarate. Takođe, provedite vreme samo sa partnerom – izađite, a bebu prepustite brizi osobe u koju imate poverenja. Iako će vam to prvih nekoliko puta biti prilično teško da uradite, ipak je vredno truda.

5. KORAK: Vratite strast u spavaću sobu

„Moj sinčić ima tri meseca. Uspeli smo da ga naučimo da prespava celu noć u svom krevetiću, ali i dalje se trzam na svaki šum. Mada smo suprug i ja povratili intimnost, priznajem da me više ne privlači kao nekada. To me toliko zabrinjava, da se ponekad uplašim da više nikada neću želeti seks“, kaže Ivana, mama tromesečnog Andrije.

Poput brojnih novopečenih majki i Ivana ne oseća želju za seksom – i to opravdano. Ipak, treba da znate da je takvo stanje privremeno i da nestanak seksualne želje nije trajan. Povratak starom seksualnom životu nakon porođaja je poput buđenja iz dubokog i dugog sna – to se radi postupno i nežno.

Osim toga, ne smete da osećate krivicu niti pritisak. Naravno, ne možete zabraniti suprugu da vas fizički želi, ali istovremeno ne treba da osećate obavezu da udovoljite njegovoj želji odmah nakon porođaja. Ulažite energiju u emotivan odnos između vas i vašeg partnera. Pokušajte da otkrijete neke njegove nove osobine i razmenjujte nežnosti dok ne osetite želju da pređete na drugi nivo.

U toj igri emocija i intimnosti pomoći će vam i razmenjivanje erotskih reči, verbalnih nagoveštaja seksualnog života koji ste vodili i kojem ćete se uskoro vratiti.

Premda se mišljenja stručnjaka o povratku seksualnom životu razlikuju – neki sugerišu da se strast i želja za seksom ne bude čekanjem, već se stimulišu fizičkim kontaktom, dok drugi smatraju da je treba postupno i suptilno aktivirati – sve je, ipak, individualno. Svaka žena najbolje oseća i zna kada je spremna za seks.

Blagodeti Kegelovih vežbi

Za početak, počnite da radite Kegelove vežbe za jačanje mišića karličnog dna. Ove vežbe su od velikog značaja, jer jačajući pomenute mišiće smanjujete rizik od inkontinencije i prolapsa (spuštanja vagine). Takođe, korisne su za poboljšanje seksualnog života, jer omogućavaju zatezanje vagine i pojačavaju osećanje užitka.

Da podsetimo: Kegelove vežbe aktiviraju mišiće koji učestvuju u procesu uriniranja, a princip po kojem se izvode veoma je jednostavan. Dakle, zategnite mišiće kao da želite da prekinete mlaz urina, zadržite stisak deset sekundi, a potom ih opustite. Ponovite vežbu deset puta, tri puta dnevno.

Ove vežbe su potpuno „neprimetne“ za okolinu, što omogućava da vežbate gde god da se nalazite: u redu u radnji, na klupi u parku, dok perete zube, u liftu… Efeketi vežbi primetni su već nakon nekoliko nedelja.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije