Lažna trudnoća
19.05.2023 Trudnoća

Šta je lažna trudnoća i koji su njeni simptomi?

Lažna trudnoća (ili pseudocijeza) je veoma neobična igra vašeg tela. Možete imati potpuno uverljive simptome trudnoće, a da nikada niste začeli bebu. Evo šta sve treba da znate o ovom stanju.

Šta je lažna trudnoća?

Lažna trudnoća je stanje u kom žena veruje da je trudna zbog simptoma koje oseća, ali do stvarnog začeća nije došlo i beba se ne razvija unutra. Uobičajeni simptomi trudnoće čine da žena mesecima bude sigurna da nosi bebu. Iako ovo zvuči suludo, ovo se zaista dešava u pojedinim slučajevima i ovo stanje je izuzetno retko.

Lažna trudnoća: Simptomi

Neko ko ima fizičke simptome trudnoće, ali nije trudan verovatno ima psudocijezu. Žena koja ima lažnu trudnoću osećaće sledeće simptome:

  • Prestanak menstrualnog ciklusa
  • Osetljive uvećane grudi koje čak mogu da porizvode kolostrum ili mleko
  • Mučnina
  • Grčevi u nogama i bolovi u lešima
  • Osećaj da se fetus pokreće
  • Dobijanje na težini
  • Naduvan stomak
  • Znaci preeklampsije ili kontrakcija

Ovi simptomi mogu da traju nekoliko nedelja ili punih devet meseci trudnoće. Međutim, važno je ne brkati lažnu trudnoću sa lažno pozitivnim testom za trudnoću. Lažno pozitivan rezultat je posledica hormonskih promena ili se događa da dođe do spontanog pobačaja.

Šta uzrokuje lažnu trudnoću?

U nekoliko slučajeva, lažna trudnoća može biti rezultat stvarnog fizičkog simptoma kao što je tumor jajnika. Depresivna stanja, nemogućnost začeća, višestruki pobačaji i gubitak deteta takođe mogu da dovedu do ove pojave. Seksualno zlostavljanje takođe može biti jedan od uzroka. Međutim, pseudocieza nije stanje sa lako prepoznatljivim uzrokom. Za neke je to manifestacija psihoze, a za druge može biti rezultat jake želje da se zatrudni.

Teško je dobiti pouzdane podatke o lažnoj trudnoći zbog same prirode stanja. Neke pacijente može ubediti nedostatak potvrđujućih dokaza, a neke žene jednostavno ne žele da prihvate da nisu zaista trudne.

Lečenje lažne trudnoće

Ako neko ima simptome trudnoće, a ne nosi bebu, lekar će zabeležiti simptome i obaviti pregled karlice, ultrazvuk abdomena i analizu urina. Ako se pronađe fizički tumor, on će biti procenjen i lečen na osnovu dijagnoze. Pacijent se takođe može pregledati na osnovni psihijatrijski poremećaj.

U većini slučajeva, emocionalna podrška je, uključujući i psihoterapiju, najbolji način lečenja lažne trudnoće. Pomaganje ženi da razume i izbori se sa faktorima koji su doveli do lažne trudnoće je veoma važno, iako će žene verovatno otići da čuju još jedno mišljenje.

 
stefanamer/GettyImagesPlus

još iz kategorije