TRUDNI STE I IMATE MUČNINU I POVRAĆANJE?

 

Mučnina, sa ili bez povraćanja, je česta pojava u ranim stadijumima trudnoće, s učestalošću od 50-90% trudnoća,najčešće u toku prvih 6-8 nedelja trudnoće,  dok se povraćanje javlja u 25-55% trudnoća.

Kod nekih trudnica, povraćanje može da bude intenzivno (više od 4-5 puta dnevno), što vodi ka dehidrataciji, malaksalosti, glavobolji i gubitku kilograma. Ovo stanje ima naziv “Hyperemesis gravidarum” i dešava se kod oko 3% trudnica.

Zašto se mučnina  javlja  u trudnoći?

Smatra se da nastaje kao  posledica fluktuacije hormona, poremećenog gastrointestinalnog  motiliteta, a važnu ulogu imaju i psihosocijalni faktori. Problem nastanka jutarnje mučnine nije u potpunosti jasan.Centar za mučninu i povraćanje nalazi u onom delu mozga koji se naziva medulla oblongata – produžena moždina. Postoji veoma veliki broj teorija koje pokušavaju objasniti na koji način je ovo područje mozga prekomerno stimulisano u trudnoći.

Ginekolozi veruju da bi visok nivo  hormona trudnoće ß-hCG u krvi tokom prvog trimestra trudnoće mogao biti jedan od razloga preterane stimulacije centra za mučninu i povraćanje.

Drugi razlozi koji bi mogli biti odgovorni za nastanak mučnine su neuzimanje hrane ili uzimanje loše hrane , previše kiseline u želucu, kao i manje uspešna probava zbog  opuštanja mišićnog tkiva probavnog sistema  pod uticajem visokog nivoa progesterona koji je izuzetno značajna hormon u ranoj trudnoći.

Mogući drugi uzroci su infekcije urinarnog trakta, gastroenteritis, peptička ulkusna bolest,  povišen intrakranijalni pritisak. U kasnijim stadijumima  trudnoće, mogući uzrok mučnine može biti hidramnion, preeklampsija i sam  početak porođaja.

Koji su simptomi krakteristični za mučninu tokom trudnoće?

Peckanje u stomaku, neugodan, oštar, kiseo ukus u ustima, osećaj žarenja u grlu ili ispod grudne kosti najbolje opisuju gorušicu.  Obično se javlja odmah nakon obroka ili u ležećem položaju. Najjače je izražena u drugom trimestru trudnoće, a njezin “napad” u najboljem slučaju traje nekoliko minuta, u najgorem čak nekoliko sati. Da bi se izbegla gorušica, potrebno je jesti često i manje obroke tokom dana. Nije preporučljivo  leći odmah nakon jela i potrebno je  izbegavati  začinjenu, ljutu i kiselu hranu kao što je citrusno voće. Može biti od pomoći i da se povisi  jastuk dok se spava.Mnoge žene  zbog toga doslovno ne mogu zaspati.

Hiperemesis gravidarum je najopasnija rana toksikoza, koja se javlja rano u prvom trimestru, najčešće u prvih  4-10 nedelja trudnoće, a simptomi obično nestaju s 18-20 nedelja. Trudnica više ne može unositi, zadržavati ni koristiti bilo kakvu tečnu ili čvrstu hranu. Zbog toga i zbog stalnog povraćanja ona naglo gubi na težini, postaje malaksala i dehidrirana. Nastaje značajan poremećaj metabolizma. Karakteristična slika je brzo gubljenje težine i gubljenje snage, trudnica postaje ispijena, mršava i bleda. Njena koža je suva i subikterična, jezik obložen, dah ima miris acetona, uz tahikardiju i hipotenziju.U odmakloj fazi  mogu se javiti subfebrilne temperature. U takvoj situaciji može doći do intrauterine smrti ploda, sa spontanim abortusom i poboljšanjem stanja trudnice i njenim ozdravljenjem, ali može letalno završiti i po samu trudnicu što je danas retko.Što hitnije je potrebno  hospitalizirati trudnicu sa hiperemesis gravidarum .Potrebno je  ukloniti strah od trudnoće, što je veoma važno, jer kod trudnica sa hiperemezom, često podsvesno, postoji otpor protiv postojeće trudnoće.

Kako rešiti problem mučnine i povraćanja tokom trudnoće?

 Blaži oblici mučnine se leče izbegavanjem faktora rizika i promenama prehrambenih navika (manji, učestaliji obroci, sa povećanim unosom ugljenih hidrata, a smanjenim unosom masti), međutim kod težih stupnjeva mučnine kod kojih su higijensko-dijetetske mere neefikasne, u obzir dolazi farmakoterapija antiemeticima.

NAVOsolv  je potpuno nov koncept i pristup mučnini, gorušici i povraćanju.

NAVOsolv je anagram od NA– nausea (lat. mučnina),VO-vomitus(lat. povraćanje),solv– solve(engl. -rešiti problem).

NAVOsolv sadrži đumbir, magnezijum i vitamin B6- inovativna tehnologija koja bezbedno i sigurno smanjuje gorušicu , mučninu, nadimanje i ostale simptome lošeg varenja.

NAVOsolv se nalazi u kesici iz koje se može direktno popiti u  dve porcije ili se razmutiti u čaši vode i popiti.

NAVOsolv – jednostavno i lako bez gorušice i mučnine .

NAVOsolv se može kupiti u bolje snabdevenim apotekama ili na online shopu na www.newmed.rs

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije