prironi lekovi za trudničke tegobe
07.02.2022 Korisni saveti

Prirodna rešenja za sve trudničke tegobe

Verovatno ste već prešli na zdraviji način ishrane kako biste bebi obezbedili sastojke neophodne za zdrav razvoj i dobro napredovanje, ali određeni prirodni preparati mogu i vama pomoći da lakše prebrodite trudničke neprijatnosti i doprinesete boljem zdravlju svog organizma. Hranljivi sastojci pojedinih namirnica i neka prirodna sredstva poput eteričnih ulja deluju kao prirodni lekovi za mnoge trudničke boljke. Što je još bolje, to uopšte nisu skupi preparati, već uobičajeni proizvodi koje po pristupačnim cenama možete naći i u najbližoj prodavnici.

Uvek imajte na umu da vam trudnoća pruža brojne mogućnosti da se povežete sa sopstvenim telom na način na koji mnogi od nas nisu iskusili još od perioda bezbrižnog detinjstva! Ovo iskustvo je jedinstveno i pokušajte da ga proživljavate na drugačijem emotivnom i fizičkom nivou.

Prirodna sredstva za trudničke tegobe

U trudnoći je uvek najbolje da osluškujete svoje telo i da na potrebe organizma odgovorite na prirodan način koji neće naškoditi ni vama ni bebi. Naravno, primena prirodnih metoda i sredstava ne znači potpuno zanemarivanje konvencionalne medicine, već samo promišljeniji pristup zdravlju i nezi tokom posebnih devet meseci života. Delotvornost i bezbednost prirodnih sredstava, koja ćete pronaći na ovim stranama, iskustveno i naučno je potvrđena. Ipak, kao što se uvek preporučuje, pre primene bilo kojeg od njih, najbolje je da se posavetujete sa lekarom koji vam vodi trudnoću.

Đumbir smanjuje nadimanje

Iskustvo pokazuje da je đumbir najbolje sredstvo za suzbijanje/ublažavanje jutarnje mučnine u ranim fazama trudnoće, koja se javlja kao posledica delovanja hormonske fluktuacije. Osim toga, đumbir može da pomogne i kod drugih digestivnih tegoba, kao što je nadimanje. Rezultati nekoliko studija pokazuju da je primena đumbira potpuno bezbedna i vrlo efikasna metoda rešavanja problema sa mučninom i povraćanjem, kao i da nisu zabeležene nikakve nuspojave. Konzumirajte ga u različitim formama: kao čaj, dodatak jelima, toplim i hladnim napicima, biskvitima, kao suplement. U kućnim uslovima, čaj je najbolja opcija jer možete da ga pijete tokom celog dana. Dodajte jednu kašiku izrendanog svežeg đumbira u ključalu vodu, sačekajte da se voda prohladi, procedite čaj i zasladite ga, ili ga razblažite sa malo vode ako je ukus prejak.

Citrusno ulje umiruje mučnine

Budući da se čulo mirisa izoštrava tokom trudnoće, kao i da mnoge arome počinju da vam smetaju, u borbi protiv jutarnje mučnine (koja može da se ispolji u bilo kojem delu dana) mogla bi da vam pomognu esencijalna ulja. Isprobajte ulja sa citrusnom osnovom – limun, pomorandža, grejpfrut. Stavite kap do dve izabranog esencijalnog ulja na pamučnu blaznicu i duboko udahnite miris nekoliko puta. Arome esencijalnih ulja deluju smirujuće i u emotivnom smislu – ublažavaju nervozu i pospešuju dobro raspoloženje – a možete da ih koristite i nakon porođaja. (Saznajte i: Probudite se bez jutarnje mučnine)

Kokosovo ulje ublažava svrab

Svakodnevna masaža kokosovim uljem omogućava dobru ishranjenost kože, ublažava svrab, a može i da redukuje strije. Ovu praksu započnite u drugom tromesečju i sprovodite je do kraja trudnoće. Masaža je način da se povežete sa svojim telom tokom trudnoće, a može da podstakne i oslobađanje oksitocina, što će koristiti i vama i vašoj bebi. Takođe, masaža je ritual koji možete da praktikujete sa partnerom kao još jedan oblik povezivanja, posebno ako oboje pričate bebi.

Sedite između partnerovih nogu, ili oslonjeni na naslon kreveta, sa ispravljenim leđima i dosta jastuka kao osloncem. Utrljajte malo kokosovog i bademovog ulja između dlanova, a potom donjim delom dlana povlačite poteze od pubične kosti nagore i pravite blage kružne pokrete, uz ravnomerno disanje.

Čaj od lista maline za lakši porođaj

Ispijanje ovog biljnog čaja preporučuje se u periodu trudnoće, ali ga treba postepeno uvoditi u primenu i to tek od trećeg tromesečja. Napitak neće ubrzati porođaj, ali povoljno utiče na tonus materičnih mišića. Istraživanje sprovedeno 2001. godine na 192 trudnice pokazuje da čaj od lista maline može skratiti drugu fazu trudova za deset minuta, te smanjiti rizik od komplikacija nakon porođaja.

Započnite samo sa jednom šoljom dnevno od trećeg tromesečja i pratite reakcije digestivnog sistema. Potom možete, kako se bližite terminu za porođaj, da povećate unos na dve do tri šolje na dan.

Čaj može da se pije i potpuno ohlađen (ledeni čaj), naročito u letnjim mesecima. Način pripreme: prelijte ključalom vodom četiri do pet filter-vrećica i sačekajte pet minuta, izvadite vrećice i čaj sipajte u stakleni bokal. Sačekajte da se prohladi, ulijte čašu hladne vode i držite ga u frižideru. U čaj možete da dodate komadiće voća, npr. kriške limuna ili pomorandže, a možete i da ga zasladite medom.

Esencijalna ulja protiv nesanice

Nesanica je prilično čest problem u trudnoći, pa bi vam umirujuća esencijalna ulja mogla biti od velike pomoći. Naime, rezultati više istraživanja pokazali su da udisanje mirisnih, lekovitih isparenja doprinosi dobrom snu. (Pročitajte i: Umor i iscrpljenost u trudnoći)

Ulje nemačke kamilice, lavandino (uz oprez ako imate nizak pritisak) i jlang-jlang ulje smatraju se najbezbednijim vrstama ulja za primenu u trudnoći.

Stvorite naviku opuštajućeg rituala pre spavanja, što može da bude topla kupka sa dodatkom nekoliko kapi esencijalnog ulja i/ili blaga masaža stopala ili leđa, uz utrljavanje u kožu losiona za telo, u koji ste prethodno dodali nekoliko kapi ulja.

 

Shurkin_son/GettyImagesPlus

još iz kategorije