Prvo kupanje bebe
26.02.2023 Novorođenče

Prvo kupanje bebe: Mali vodič kako da sve prođe bezbrižno

Prvo kupanje bebe može biti malo zastrašujuće i za vas i za novorođenče. Otkrivamo sve savete koji će pomoći da kupanjac postane omiljena zabava. Nema ničeg tako divnog kao kada vidite svoju bebu kako se kikoće i prska u mehurićima.

Prvo kupanje bebe: Mali vodič kako da sve prođe bezbrižno

Počnite sa sunđerastom kupkom

Sve dok pupčana vrpca ne otpadne (obično je to između 10 dana i tri nedelje nakon rođenja), pobrinite se da održavate ovo područje čistim i suvim. Umesto da prvo kupanje bude u lavoru ili kadici za bebe, polegnite novorođenče na meku i ravnu površinu prekrivenu čistim peškirom. Uz pomoć posude sa toplom vodom i nežnog sunđera ili čak loptica od vate okupajte bebu. Koncentrišite se na lice, vrat, ruke i nogice.

Temperatura vode za kupanje bebe

Temperatura vode za prvo kupanje vaše bebe treba da bude topla, ali definitivno ne vruća. Prvo pustite hladnu vodu, a zatim dodajte toplu i dobro je proverite kako biste bili sigurni da nema vrućih tačaka. Temperatura na koju ciljate treba da bude 37-38 stepeni, slično telesnoj temperaturi.

Ako ne koristite termometar za kupanje, pokušajte sa ovim trikom koji se već dugo koristi – laktom proverite temperaturu vode. Ako je voda nežno topla na vašem laktu, trebalo bi da bude u redu za vašu bebu.

Koristite blage proizvode

Kako se vaše novorođenče prilagođava životu van materice, njena koža počinje da formira zaštitnu barijeru. Za prvih nekoliko kupanja bebe, neke mame odlučuju se samo za toplu vodu kako bi izbegle iritaciju njene nežne kože. Kada odlučite da je vreme za više od toga, potražite proizvode sa prirodnim sastojcima koji su izuzetno blagi.

Prvo kupanje bebe: zaboravite na igračke

Neće je zanimati igračke sve dok ne bude malo starija, ali za sada bi vaša beba mogla da uživa u posmatranju vode koja curi niz krpicu ili sunđer za kupanje. Otkrijte i: Koliko često treba kupati novorođenče? (mojabeba.rs)

 
Miljana Momirović

NataliaDeriabina/GettyImagesPlus

još iz kategorije