12.06.2018 Zdravlje i nega

Kako se rešiti dosadne upale dojki?

Mastitis ili upala dojki najčešće se javlja u prvih 6 meseci dojenja. Ako se zakomplikuje može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Pročitajte kako da ga sprečite, ali i lečite na prirodan način.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Upala dojki i lečenje

Svaka žena može da oboli od mastitisa, ali kod mladih majki koje doje ta pojava je češća. Kada se mastitis javi mnoge žene se osećaju umorno i “pregaženo” i odlučuju da prestanu dojiti iako je to pogrešno. Dojenje pomaže da infekcija brže prođe, a nije štetno za vašu bebu.

Upala dojki se javlja kada određene bakterije uđu u dojku putem bradavica, obično kada dojilja ima napuklu ili bolnu bradavicu. Do mastitisa može doći i ako dojke ne rasterećujete izmlazavanjem i dojenjem. Važna je i higijena, čišćenje bradavica pre i posle dojenja.

PROČITAJTE I… Problemi s dojenjem? Imamo rešenje!

Simptomi
Počinje sa bolovima u jednoj dojci, na jednom delu, koji je obično crven i topao na dodir. Mastitis je obično praćen i groznicom, bolovima u telu, drhtavicom. Naravno, limfni čvorovi u pazušnoj jami pored zaražene dojke su uvećani, a i srce može brže da kuca. Ove simptome ne smete ignorisati. Važno je da reagujete čim ih primetite. Već za 3-4 dana stanje se može ozbiljno pogoršati. Pokušajte sa prirodnim lekovima koje ćemo navesti u nastavku teksta i obratite se lekaru.

Lečenje
Doktor će vam najverovatnije propisati antibiotike i morate ih popiti tačno onako i onoliko koliko vam je propisano, bez obzira da li se osećate bolje. Doktori obično dozvoljavaju i uzimanje brufena.

Odmarajte što više, pijte više tečnosti, a na grudi stavljajte tople i hladne obloge. Pre dojenja stavite toplu mokru gazu preko obolele dojke i ostavite 15 minuta. Ponavljajte 3 puta na dan. Na ovaj način ćete poboljšati protok mleka i naravno ubrzati oporavak. I masiranje dojke može biti od pomoći. Samo budite nežni i uporni. Bez obzira na bolove najbolje bi bilo da nastavite dojiti i ispumpavati višak mleka. Ako ignorišete bolest može doći do apscesa dojke, nakupljanja gnoja u dojci, koji se mnogo teže leči.

Prirodni lekovi
Budite uporni, izmlazajte mleko svaka dva sata. Istovremeno masirajte dojke da biste poboljšali protok. Tople obloge pre izmlazavanja takođe mogu biti od pomoći. Ne nosite uske grudnjake ili odeću. Najbolje da ste u ovom periodu bez grudnjaka. Nekim ženama je pomoglo i da koriste pumpicu dok se tuširaju toplom vodom.

Pijte mnogo tečnosti i unosite malo više vitamina C nego inače. U ovom periodu se toplo preporučuje i konzumiranje svežih čenova belog luka – 3 do 5 čenova na dan.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije