10.09.2015 Zdravlje i nega

Postupci za očuvanje zdrave trudnoće

Ishrana je jedan od najvažnijih faktora za zdravlje majke i bebe. Ishrani se pripisuje uticaj na nastanak niza poteškoća i komplikacija u trudnoći. Siromašna ishrana ili preterivanja u ishrani mogu dovesti do nastanka abortusa, mrtvorođenosti, raznih problema u trudnoći, teškog porođaja, rađanju deteta male porođajne težine, sporog oporavka majke posle porođaja i drugo.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ishranom bi trebalo da osiguramo unos hranjivih materija koje zadovoljavaju potrebe kako bebe, tako i mame.

Potrebe za belančevinama u trudnoći se povećavaju za oko 30 g dnevno, što znači da potrebna količina iznosi 75-80 g. dnevno. Oko 100 g. dnevno potrebno je trudnicama koje su u grupi visoko rizične trudnoće, ili koje su veoma aktivne. Izvori visokovrednih belančevina su: meso, riba, mleko, sir, gljive, koštunjavo voće i semenke.

Potrebe za gvožđem se takođe povećavaju, a budući da one ne mogu da se podmire bez većeg energetskog unosa preporučuje se svakodnevno uzimanje 30-60 mg. gvožđa.
Povećane potrebe za kalcijumom i fosforom zadovoljavaju se uzimanjem odgovarajuće količine mleka, a to je jedan litar dnevno uz raznovrsnu ishranu.

Veće potrebe za vitaminima se zadovoljavaju unosom voća i povrća, kao i ostalih hranljivih namirnica. Tokom zimskog perioda trudnicama se preporučuje svakodnevni unos vitamiskih preparata u obliku pilula ili šumećih tableta.

Pročitajte i… Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara na pitanja: Pravilna ishrana trudnice sa gestacijskim dijbetesom

Važno je takođe unositi dodatne količine tečnosti, pa se stoga preporučuje dnevno popiti ne manje od šest čaša vode.

Ukoliko je trudnica vegeterijanka njen jelovnik trebalo bi da sadrži umesto mesa jezgra koštunjavog voća i semenke, legume, gljive i ostale namirnice biljnog porekla koje su bogate proteinima, uz povećan unos mleka, jaja, ukoliko ih koristi. Njen jelovnik trebalo bi da sadrži i više žitarica i to cela zrna.

Lična higijena

Nega kože
Svakodnevno kupanje ili tuširanje za trudnicu je važno jer stimuliše, osvežava i opušta. Kupanje u kadi u trećem tromesečju nosi visok rizik od pada zbog povećane telesne težine i nespretnosti trudnice, tako da bi u tom periodu trebalo preduzeti sve mere opreza. Posle kupanja korisno je mazati se kremom za negu kože kao i nekim preparatom koji štiti kožu stomaka i nogu od pojave strija u trudnoći. Nega zuba podrazumeva redovno pranje zuba posle svakog obroka, upotrebu konca. Preporučuje se korišćenje mekših četkica. Kontrolu kod stomatologa trebalo bi praktikovati najmanje dva puta u toku trudnoće.

Fizička aktivnost
Vežbanje u trudnoći je veoma važno jer se telo žene na taj način priprema za porođajni napor. Vežbanje takođe doprinosi boljoj prokrvljenosti, dobrom tonusu i elastičnosti mišića. Većina žena može obavljati uobičajne poslove u trudnoći, samo bez preterivanja.

Spavanje trudnica
Spavanje i dobar san važni su za održavanje dobrog zdravlja trudnice. Trudnica bi trebalo da spava oko osam sati sati dnevno, a poželjni su I popodnevni kraći odmori. Veoma je važno ukloniti sve razloge koji mogu remetiti san.

Putovanja
Nakon sredine trudnoće potovanja duža od dva do tri sata automobilom, vozom ili avionom nisu poželjna zbog dugog sedenja. Ako je put neizbežan, trudnica bi trebalo često da menja položaj, koristi češće odmore u putovanju, hoda, kako bi se sprečile eventualne zdravstvene komplikacije. Tokom vožnje u automobilu obavezno je korišćenje zaštitnog pojasa koji treba staviti tako da tačno prelazi preko bedara i iznad stomaka, a ne po sredini.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije