30.03.2018 Zdravlje i nega

Prekid trudnoće i druge komplikacije na samom početku

Ponekad stvari krenu loše u trudnoći i žena može doživeti vanmateričnu trudnoću. To se dešava kada se oplođena jajna ćelija implantira izvan materice, najčešće u jajovod. Postoji još manja šansa da se implantira oko jajnika ili grlića materice, iako je to vrlo retko.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Vanmaterična trudnoća se obično javlja jednom na svakih 100 trudnoća. Vaš rizik može biti povećan ako ste imali neke infekcije koje su mogle da oštete jajovod. Žene koje su imale prethodne vanmaterične trudnoće imaju veće šanse da se ponovi ovakva trudnoća od onih koje nisu.

Vanmaterična trudnoća
Primarni znaci vanmaterične trudnoće su: vaginalno krvarenje, bol u stomaku i mučnina. Obzirom da neki od ovih simptoma imitiraju simptome klasične trudnoće, nekada je vanmateričnu trudnoću teško dijagnostifikovati. Postavljanje dijagnoze – Najbolji način da se utvrdi vanmaterična trudnoća je merenje rasta nivoa Beta HCG u krvi. To je hormon koji se proizvodi u toku trudnoće i duplira se otprilike na svaka dva dana. Kada se HCG nedovoljno povećava, može se sumnjati na vanmateričnu trudnoću. Ultrazvuk takođe, može pomoći kod dijagnoze vanmaterične trudnoće.
Kada dobijete dijagnozu vanmaterične trudnoće, lekar će hteti da hitno izvrši hirušku intervenciju pre nego što ona napravi preveliku štetu na vašim reproduktivnim organima. Bitno je pravovremeno reagovati, kako ne biste ugrozili plodnost u budućnosti.

Molarna trudnoća
Druga komplikacija koje se može dogoditi je upropašćena jajna ćelija ili molarna trudnoća. Molarna trudnoća nastaje kada postoji oplođena jajna ćelija, ali je rast embriona usporen ili se ne razvija embrion uopšte. Veličina i starost embriona, u ovom slučaju, ne poklapaju se sa vremenom začeća i zaostaju. Jajna ćelija se neće često ni razviti u embrion ili će se razvijati sa abnormalnostima tako da ne može da opstane. Učestalost molarne trudnoće je jedna na svakih 1.000 trudnoća. Najčešći ishod ovakve trudnoće je spontani pobačaj. Nekada se događa spontani pobačaj dok lekari još ne stignu da odreaguju, u protivnom ovakva trudnoća zahteva hiruški postupak za uklanjanje abnormalnog tkiva. Bez obzira na prethodnu trudnoću sa nekom od ovih komplikacija, žene mogu ostvariti normalnu trudnoću u budućnosti. Iako je teško ne brinuti o potencijalnim komplikacijama u budućnosti, jako je bitno usvojiti zdrav stav. Što više opuštanja i uživanja, godiće i vama i vašoj budućoj bebi. Ukoliko primetite bilo kakve promene, uključujući jake bolove i neprestano krvarenje, po pozitivnom testu, obavezno se javite lekaru.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije