13.12.2016 Zdravlje i nega

Oslušnite svoje telo: Top 15 ranih simptoma trudnoće

U današnje vreme trudnoća se može utvrditi veoma rano i sa velikom sigurnošću uz pomoć raznih tekstova koji su lako dostupni u apotekama. Pa ipak, neke žene jasno osećaju promene na svom telu koje mogu ukazati na to da u njima raste novi život.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Iako se mnogi od ovih simptoma mogu povezati sa PMS-om ili nekim drugim promenama na telu ili bolestima, ukoliko ih primetite trebalo bi ipak da uradite tekst za trudnoću ili da, ukoliko se ispostavi da niste trudni, što pre posetite svog lekara.

Neke žene osete prve simptome već nedelju dana nakon začeća, dok druge mogu da ne primete simptome znatno duži period ili da ih uopšte nemaju. Mi vam ovom prilikom predstavljamo listu najčešćih simptoma, koji se javljaju kod većine trudnica:

1. Izostanak menstruacije
Ovo je najčešći simptom trudnoće, jer bi trebalo da sledeća menstruacija izostane kada žena ostane u drugom stanju. Pa ipak, može da se dogodi da se ciklus i dalje javlja na vreme, ali da kraće traje i da bude slabijeg intenziteta.

2. Otečene i bolne grudi
Bolne i pomalo veće grudi osetljive na dodir, najčešći su simptom trudnoće koji je najizraženiji prilikom ležanja u krevetu, tokom vežbanja, tuširanja ili oblačenja. Takođe, područje oko bradavica, zvano areola, može da potamni, kao i da vene na grudima postanu uočljivije.

3. Umor
Osećaj neuobičajenog umora i konstantne pospanosti može biti jedan od prvih simptoma trudnoće. Do ove pojave može doći već nedelju dana nakon začeća, a uzrokuje je povećan nivo hormona progesterona u organizmu. Konstantan umor čest je simptom tokom prvog tromesečja, dok u drugom uglavnom nestaje. Kako bi se ublažile ove tegobe trudnicama se preporučuje dosta odramaranja i ishrana bogata proteinima i gvožđem, dok, sa druge strane, treba izbegavati povećano konzumiranje napitaka s kofeinom.

4. Jutarnja mučnina
Ako osećate mučninu, naročito u jutarnjim satima, najverovatnije ste u drugom stanju. Većina žena počinje da oseća mučninu oko šeste nedelje od začeća, a one najčešće prestaju s ulaskom u drugo tromesečje, ali mogu potrajati i tokom cele trudnoće. Iako se nazivaju jutarnjim mučninama, one se mogu javljati tokom celog dana, pa i noći. Ženama se u drugom stanju javlja osetljivost na određene mirise, pa trudnici često može da se zgadi i do tada omiljeno jelo, a simptomi mogu biti toliko jaki da mučninu izazove i sama pomisao na hranu. Mučnine se mogu značajno ublažiti smanjenjem porcija i učestalijim i lakšim obrocima nego inače.

5. Želja za hranom
Pored osetljivosti na određene namirnice, može doći i do izražene želje za hranom čiji do tada niste bili ljubitelj ili pak do povećanog apetita. Istraživanja pokazuju da trudnica ne bi trebalo da “jede za dvoje”, kako se u narodu veruje, ali da je potrebno zadovoljiti želju za određenom hranom ukoliko do nje dođe.

Ostale rane simptome trudnoće možete pročitati OVDE.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije