30.03.2018 Dojenje

Da dojenje bude lakše

Majčino mleko je najzdravija hrana za bebu i svaka majka bi želela da doji. Ovaj mini-vodič, sa sedam fascinantnh činjenica, znatno će vam olakšati to iskustvo.

MLEKO NADOLAZI SAMO KAD STE OPUŠTENI

Pre nego što počnete da dojite bebu, zatvorite oči na pet sekundi i duboko udahnite. Omogućite telu da mozgu pošalje signal za opuštanje, jer samo tako mleko može bez problema nadoći. Oslobađanjem od stresa omogućujete hormonima da obavljaju svoj posao. Opuštanje možete podstaći i direktnim kontaktom koža na kožu s bebom, jer se i tako podstiče stvaranje mleka. Uz malo prakse, i sama pomisao na bebu biće dovoljna da se podstakne lučenje mleka. Mehanički podsticaj, odnosno bebino sisanje bradavice, takođe šalje signal mlečnim žlezdama da ispuštaju mleko. I pre nego što stavite bebu na dojku, kažiprstom i palcem možete stimulisati bradavice, oponašajući bebino sisanje.

ČAK 88,1% MLEKA ČINI VODA

Bez obzira na to što je prepuno prirodnih hranjivih elemenata, majčino mleko je skoro 90% voda. To znači da je neophodno da redovno nadoknađujete izgubljenu tečnost. Neka vam čaša vode uvek bude pri ruci dok dojite, kako biste na vreme sprečili dehidrataciju. Boja urina najbolje će vam reći unosite li dovoljno tečnosti ili ne: ako je bledožuta, sve je u redu; ako je mutna i tamna, ne pijete dovoljno vode.

DA LI VAM JE GLAVNA LEVA ILI DESNA DOJKA?

Više od tri četvrtine majki primećuje da im se u desnoj dojci pravi više mleka nego u levoj, a ova pojava nije povezana s tim da li su levoruke ili desnoruke. Zaista, dakle ne umišljate, beba više voli jednu dojku od druge, jer dokazano postoje razlike u količini proizvedenog mleka između leve i desne dojke.

GOLICAJTE BEBU DA BI OSTALA BUDNA DOK SISA

Majčino mleko sadrži triptofan, amino-kiselinu koja podstiče san, zbog čega bebe često dremaju dok sisaju, naročito prilikom večernjeg podoja, pošto se bebin ritam usklađuje s majčinim. Ako drema dok sisa, beba neće uneti dovoljno mleka, zbog čega će je glad probuditi tokom noći, pa će opet morati da sisa. Da biste sprečili stvaranje začaranog kruga i sebi i bebi obezbedili noć kvalitetnog sna, čim primetite da je zaspala dok sisa, nežno je probudite golicanjem po uhu ili po tabanu, videćete šta joj više odgovara. Ako beba odoleva golicanju i uporno nastavlja da drema, promenite položaj ili je skinite s dojke i promenite joj pelenu. Nuđenje druge dojke takođe može biti od pomoći, pošto će se morati jače potruditi dok ne krene mleko iz druge, a samim tim će duže ostati budna.

PRAZNE DOJKE PRAVE VIŠE MLEKA

Mleko se pravi po mehanizmu „kolika je potražnja, tolika je i ponuda“. Zato je važno da bebu redovno dojite od prvog dana. Što se dojka više isprazni, to će za sledeći podoj u njoj biti više mleka, i to bogatijeg zdravim mastima. Zato je važno da svaki put podoj započinjete drugom dojkom. Pratite zvukove koje beba ispušta prilikom dojenja, kao i stisak usana, kako biste bili sigurni da zaista uvlači dovoljno. Dojenje bi trebalo da je tiho, bez mljackanja i coktanja, a obe bebine usne čvrsto priljubljene uz dojku. Tek kad popije sve mleko iz jedne, prebacite bebu na drugu dojku. Laganim pritiskom palcem i kažiprstom dela oko bradavice pomoći ćete bebi da posisa i poslednju kap. Ispražnjena dojka je mekana, a ako je vaša i dalje tvrda posle dojenja, poslužite se pumpicom.

BEBA VOLI RAZNOVRSTAN JELOVNIK

Ukus mleka zavisi od hrane koju vi jedete. Unesena hrana se i do osam sati posle obroka oseti u mleku. Kako se ukus prenosi s mame na bebu, neka vam ishrana bude što raznovrsnija, jer ćete tako obogatiti bebino čulo ukusa.

PELENA ĆE VAM REĆI JEDE LI BEBA DOVOLJNO

Boja i tekstura bebine stolice glavni je pokazatelj unesene količine i načina varenja mleka. Prva stolica je tamna ili zelenkasta lepljiva masa pod nazivom mekonijum, ali već nekoliko dana po rođenju, ona postaje svetložuta ili nijanse senfa. Uglavnom je mekana i u njoj se mogu videti ostaci nesvarene mlečne masti, što je potpuno normalno. Zelenkastožuta ili penušava stolica pokazatelj je problema s varenjem ili govori o tome da beba unosi previše prvog mleka, siromašnijeg mastima a bogatijeg laktozom, i da ne isisa dojku do kraja te tako ne unosi ono zadnje mleko, koje je najbogatije mastima. Promene u načinu dojenja trebalo bi da kroz nekoliko dana reše ovaj problem, ali obavezno se posavetujte s patronažnom sestrom ili pedijatrom ukoliko i dalje nema promene u stolici. Uvid u broj stolica takođe će vam dati odgovor na to jede li beba dovoljno. U prvih šest do osam nedelja bebe obično imaju najmanje dve stolice dnevno. Ukoliko ih je manje, beba ne unosi dovoljno mleka.

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije