18.03.2017 Dojenje

6 „signala“ da ste spremni prestati dojiti

Ukoliko želite prestati dojiti, ali niste sigurni da li je pravo vreme, možda vam ovih šest znakova mogu pomoći u donošenju odluke.

Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Trudni ste
Neke mame odlučuju dojiti istovremeno starije dete i novorođenče. Ipak, većina mama novu trudnoću vidi kao prirodni znak da prestanu dojiti starije dete. Ako ste i vi tako odlučili, stručnjaci savetuju da taj proces započnete na polovini nove trudnoće, budući da dojenje može izazvati prevremene kontrakcije materice i bol u bradavicama. Osim toga, navikavanje deteta na flašicu može trajati nedeljama. Zamenite vreme koje ste ranije provodili u dojenju dodatnom pažnjom; zagrljajima, igranjem, čitanjem knjiga…

2. Dete već ima raznovrsnu prehranu
Kod deteta starijeg od godinu dana, zdrava ishrana koja sadrži voće, povrće, proteine, žitarice i mleko može zameniti hranljive materije koje inače dobija iz majčinog mleka. No, proverite sa pedijatrom da li je potrebno i dalje kombinovati ishranu s vašim mlekom ili formulom.

3. Dete nije koncentrisano
Ako dete započne razgovor tokom dojenja ili je potpuno ravnodušno u toj situaciji, to može značiti da je spremno rastati se s vašim mlekom. Vodite računa da odvikavanje provodite kada je situacija u kući stabilna, a ne u vreme kada se vraćate na posao ili kada dete kreće u vrtić.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije