18.04.2017 Dojenje

Najbolja hrana za dojilje

Neke majke i pored velikog truda ne uspevaju da proizvedu dovoljno mleka za svoje mezimče. Ovaj problem može se rešiti pravilnom ishranom i čajevima koji pospešuje laktaciju.

Najveća briga svake mame koja doji jeste da li će svom malom ”proždrljivku” uspeti da obezbedi dovoljnu količinu mleka. Neke, i pored velikog truda, ne uspevaju da proizvedu dovoljno mleka za svoje mezimče, a druge pak usled stresa ili privremenog odvajanja od svog čeda počinju da gube dragocenu tečnost.
U takvim situacijama, kad ne pomaže čak ni sistem prema kojem se proizvodnja majčinog mleka povećava čestim podojima, najveći broj mama odustaje od dojenja, nalazeći alternativu za svoje mleko u bebi-formulama. Međutim, postoji mnogo bolje rešenje – pravilna ishrana i čajevi koji pospešuju stvaranje mleka i poboljšavaju njegov kvalitet.

ISHRANA JE NAJVAŽNIJA
Ne postoji posebna dijeta za dojilje. Dovoljno je da u vašoj ishrani bude zastupljena preporučena količina svih hranljivih sastojaka. Dobro je da znate i koja još hrana može delovati podsticajno na laktaciju, te je uvrstiti u jelovnik ukoliko se plašite da vašem organizmu treba ova vrsta stimulacije.
Generalna preporuka je da, ukoliko dojite, jedete:
– najmanje tri kvalitetna obroka
– zdrave grickalice (sirovo povrće, voće ili orašaste plodove)
– nedeljno jednu do dve porcije punomasne ribe, radi unosa vitamina D
– tri porcije mleka ili mlečnih proizvoda

KOJE BI NAMIRNICE TREBALO UKLJUČITI U DIJETU DOJILJA?
Ukoliko dojite u toku dana obavezno unesite:
– pet porcija raznovrsnog voća i povrća
– hranu bogatu skrobom – hleb, testenina, pirinač ili krompir
– namirnice koje sadrže vlakna, poput integralnog hleba, žitarica, mahunarki (pasulja i sočiva), voća i povrća. Kada jedete dovoljno vlaknaste hrane, izbegavate opasnost od zatvora, koji se često javlja nakon porođaja
– proteine iz nemasnog mesa (piletine), jaja, ribe i mahunarki
– mlečne proizvode – mleko, sir i jorgut, pošto svi ovi proizvodi sadrže kalcijum i dobar su izvor proteina.

UNOSITE DOSTA TEČNOSTI
Dobra hidriranost vašeg organizma glavni je preduslov uspešnog dojenja. Pored vode, koja bi tokom dojenja uvek trebalo da vam bude nadohvat ruke, laktaciju možete pojačati i unosom čajeva za dojilje. Ukoliko se odlučite za kupovinu već pripremljene mešavine, naći ćete je u svim apotekama, a ako želite sami da napravite svoju kombinaciju lekovitih biljaka, obavezno konsultujte patronažnu sestru ili pedijatra, kako vam se ne bi desilo da napravite čajnu mešavinu koja će vam smanjiti lučenje mleka ili izazvati alergijske reakcije kod bebe. Da bi vaš organizam sačuvao potrebne količine tečnosti, izbegavajte pića koja sadrže kofein. To znači da dnevno možete popiti jednu šolju kafe, dve-tri šolje čaja, dok gazirana pića s veštačkim zaslađivačima treba potpuno da izbacite iz upotrebe.

EFEKAT HRANE NA MAJČINO MLEKO
Ukus hrane koju jedete prenosi se u određenoj meri i na vaše mleko. Jači ukusi, poput karija ili belog luka, mogu znatno promeniti aromu vašeg mleka. Nekim bebama ne smeta drugačiji ukus mleka i one nastavljaju normalno da sisaju. Ukoliko je vaša beba od onih koje i na najmanju promenu reaguju tako što odbijaju podoje, otkrijte koji su to ukusi što joj ne prijaju i uz dogovor s pedijatrom smanjite količinu te vrste hrane s jelovnika, ili je potpuno izostavite.

ŠTA MORATE IZBEGAVATI
Ukoliko ste se tokom trudnoće mučili što morate smanjiti unos nezdrave hrane i alkohola, kada dojenje dođe na red, sigurno će vam odricanje lakše pasti, jer ste se već navikli na zdravu ishranu. Naravno, i dalje važi zabrana unosa alkohola, jer on direktno ulazi u majčino mleko. Držite se podalje i od pića s kofeinom, ukoliko ne želite da vaša beba postane razdražljiva i neumorna. Ograničite unos ribe bogate uljem na dve porcije nedeljno, jer ove vrste ribljeg mesa sadrže manje žive, koji može štetiti bebinom razvoju ako se unesu u većim količinama. Pušenje zauzima visoko prvo mesto na listi zabranjenih navika tokom dojenja.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije