Koliko dugo majčino mleko sme da bude u flašici?
22.05.2023 Bebin jelovnik

Koliko dugo majčino mleko sme da bude u flašici?

Sa svakim novim detetom dolazi mnogo pitanja, a kako se čuva majčino mleko je jedno od najčešćih. Koliko dugo majčino mleko sme da bude u flašici na sobnoj temperaturi, da li je bezbedno da beba pije mleko iz prethodno popijene flaše, kako znati da li je mleko još uvek dobro – sve su to pitanja koja dolaze sa novorođenčetom.

Koliko dugo majčino mleko sme da bude u flašici?

Ako se pitate da li se majčino mleko sme držati na sobnoj temperaturi, odgovor je da. Ispumpano majčino mleko može se držati na sobnoj temperaturi neko vreme pre nego što se konzumira ili ohladi. Mada, postoji nekoliko ograničenja. Važno je da budete sigurni da koristite odgovarajuću posudu za skladištenje. Uvek ga treba čuvati u posudama koje su dobro očišćene toplom vodom sa tečnošću i osušene pre upotrebe. Ove posede mogu biti napravljene od stakla ili plastike.

Sobna temperatura otprilike podrazumeva 25 stepeni Celzijusa, a u svrhu bezbednog skladištenja majčinog mleka, sobna temperatura može iznositi između 10 i 25 stepeni.  Sobna temperatura zavisi od godišnjeg doba i lokacije, o čemu treba razmišljati kada je reč o ovome. Potrebno je i paziti da majčino mleko ne bude pored prozora tako da sunce stvara toplije okruženje nego što bi trebalo.

Najduže, majčino mleko na sobnoj temperaturi sme ostati do 4 sata. Međutim, može biti nekoliko varijacija u tome. Sve zavisi od okolnosti. Majčino mleko može ostati i duže ukoliko se drži u vrlo čistoj posudi i na nižoj temperaturi.

Šta ako mleko ostane duže na sobnoj temperaturi?

Većina roditelja uvek sledi pravilo od četiri sata, ali zapravo, to koliko će mleko sme dugo biti napolju zavisi i od zdravlja vaše bebe. Najčešće se preporučuje da se majčino mleko baci ukoliko je bilo na sobnoj temperaturi duže od šest do osam sati, a da se majčino mleko koje je na sobnoj temperaturi bilo između četiri i osam sati daje samo zdravim donošenim bebama. To se preporučuje zbog toga što su nedonoščad izložena većem riziku od infekcije zbog nezrelog imunološkog sistema.

Kako znati da li je mleko pokvareno?

Takođe, nekada mleko može biti i kraće na sobnoj temperaturi, ali da se oseća loše ili da ima ukus kao da je pokvareno. Ove faktore takođe treba proveriti. Jedan od rizika je i stvaranje i rast bakterija što se ne može otkriti vizuelnim pregledom.

Kako bezbedno čuvati majčino mleko?

Sveže ispumpano majčino mleko može se čuvati u frižideru četiri dana, a može se čuvati u zamrzivaču između 6 i 12 meseci. Nakon što mleko izvadite iz zamrzivača i ono se odmrzne, možete ga ostaviti jedan do 2 sata na sobnoj temperaturi, ili 24 sata u frižideru. Jednom odmrznuto mleko ne sme se ponovo zamrznuti.

Ne bi trebalo skladištiti previše mleka odjednom u istu posudu, kako, u slučaju propadanja, ne bi propala prevelika količina mleka. Kada zamrzavate mleko, obavezno naznačite datum.

Izmlazanje i čuvanje majčinog mleka je veliki posao i roditelji koji to rade zaista imaju mnogo volje. Ukoliko imate pitanja oko toga, najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom.




Jovana Jevtić

LightFieldStudios/ Getty Images Plus

još iz kategorije