10.11.2016 Kutak za mame

Evo kako da žene nakon porođaja brzo i efikasno oporave kosu

Nakon lepe i sjajne kose kojom se može pohvaliti veliki broj trudnica, u mesecima nakon porođaja, sledi razočaranje – vlasi ubrzano opadaju i kosa postaje beživotna. Kako sačuvati volumen kose?

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Opadanje kose nakon porođaja je prirodan i očekivan proces. Naime, visok nivo estrogena produžava rast kose, te je uobičajeno ispadanje vlasi odloženo za vreme trudnoće. Nakon porođaja, količina hormona se smanjuje, što dovodi do pojačanog opadanja kose sa kojim se susreće većina mladih mama.

Vremenom, taj odnos ispalih vlasi i rast novih će se ujednačavati, te bi kosa trebalo da povrati svoj volumen za oko godinu dana.

Ukoliko ne želite da čekate toliko dugo na lepu i zdravu kosu, a i nerviraju vas sve te dlake po kući, ubrzajte njen oporavak.

1. Pažljivo birajte preparate za negu kose

Vodite računa prilikom izbora šampona i regeneratora za kosu, kao i na količinu istog prilikom pranja. Neodgovarajući proizvodi i pogrešna upotreba mogu dodatno isušiti dlaku i dovesti do njenog pucanja.

2. Hranite se zdravo

Kako bi potpomogli rast kose i ojačali vlasi, potrebno je da obratite posebnu pažnju na ishranu. Jedite voće i povrće bogato vitaminima, flavonoidima i antioksidansima. Takođe, vitamin B7 i minerali cink i silicijum su poznati suplementi za jačanje kose.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

3. Oslobodite se stresa

Rođenje deteta može da podstakne različite burne emocije. Nove obaveze, odgovornost, strahovi, nespavanje, hormonski disbalansi, itakako utiču na psihičko stanje majke. Kako je stres jedan od uzroka pojačanog opadanja kose, poželjno je da nađete način da se opustite. Vežbanje joge je odličan način za opuštanje, kao i različite tehnike pravilnog disanja.

4. Adekvatno brinite o kosi

Izbegavajte frizure koje opterećuju vašu kosu, poput zategnutih punđi ili pletenica. Ako koristite fen za sušenje kose, uključite nižu temperaturu rada i izbegavajte da češljate mokru kosu jer je ona tada sklonija pucanju.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije