Kako zagrejati ispumpano majčino mleko
05.05.2023 Dojenje

Kako zagrejati ispumpano majčino mleko?

Teško je dojiti bebu svaki put kada je ona gladna i zbog toga često pribegavate ispumpavanju. Međutim, niste sigurni kako zagrejati ispumpano mleko? Evo na šta treba da obratite pažnju.

Kako zagrejati ispumpano majčino mleko: Koliko dugo sme da stoji u frižideru?

Zbog svakodnevnog života, posla, rasporeda spavanja i drugih obaveza niste u mogućnosti da uvek dojite vašu bebu. Zbog toga je idealno rešenje ispumpavanje. Ispumpano mleko može da stoji 3 do 5 dana u frižideru, dok u zamrzivaču može da stoji i do 6 meseci iako tada može izgubiti hranljiva i antioksidativna svojstva. Međutim, i tada će beba imati mnogo prednosti konzumirajući vaše mleko.

Zašto bi trebalo da grejete majčino mleko?

Neće se ništa loše dogoditi ako bebi data hladno mleko. Ali majčino mleko je prirodno toplo kada se bebe doje tako da će ga lakše piti ako bude približne temperature kao i tokom dojenja. Zagrevanje mleka će takođe ponovo pomešati sve (mast se odvaja kada se mleko ohladi u zamrzivaču ili frižideru). Međutim, morati biti oprezni. Pregrejano mleko može uništiti enzime mleka i imunitetska svojstva. Osim toga, možete opeći bebu ukoliko mleko bude pretoplo.

Kako zagrejati ispumpano majčino mleko?

Postoji nekoliko metoda koje možete koristiti za zagrevanje majčinog mleka. Obavezno budite pažljivi da ne preterate.

Koristite toplu vodu
U posudu sipajte toplu vodu ili je zagrejte na šporetu. Stavite dobro zatvorenu kesu ili flašu majčinog mleka u vodu. Ostavite mleko da odstoji nekoliko minuta dok ne dostigne telesnu temperaturu. Ako se voda previše brzo hladi, zamenite vodu dok se mleko ne zagreje kako treba.

Zagrevanje pod česmom
Kao drugi metod, možete staviti dobro zatvoreno majčino mleko direktno ispod slavine. Uverite se da je voda iz slavine topla, a ne vruća. Ova metoda dobro funkcioniše, ali troši mnogo vode.

Investirajte u grejač za flaše
Ovo je verovatno najlakši način da zagrejete majčino mleko, naročito ako je u pitanju hranjenje usred noći kada ne želite da čekate dugo. Njega možete kupiti uz pumpicu za izmlazanje.

Testirajte temperaturu
Nikada ne hranite bebu, a da prethodno niste proverili temperaturu mleka. Da biste to uradili, nanesite nekoliko kapi na zglob. Temperatura treba da bude neutralna, ni previše topla ni hladna.

Zagrevanje smrznutog majčinog mleka
Zamrznuto mleko odmrznite u frižideru pre zagrevanja.  Odmrznuto mleko treba iskoristiti u roku od 24 do 48 sati.

Zagrejano majčino mleko koristite u roku od dva sata i nikada ga nemojte ponovo zamrzavati kad ste ga jednom odmrzli!

Šta ne treba da radite?

Nemojte koristiti mikrotalasnu
Mikrotalasna će neravnomerno raspodeliti toplotu što povećava šanse za opekotine, a usput će i iscrpiti hranljive materije u mleku.

Nikada nemojte zagrevati mleko na šporetu
Nikada ne stvaljajte mleko u ključalu vodu na šporetu. Na ovaj način lako možete pregrejati formulu, a to naročitno nije bezbedno sa plastičnim bocama koje se mogu rastopiti na ekstremnoj vrućini.

Dakle, postoji nekoliko bezbednih načina da zagrejete mleko i svi oni su relativno brzi. Naravno, zagrevanje mleka nije neophodno, ali ukoliko to ne učinite postoji šansa da će hranjenje bebe ići sporije jer će mu ukus delovati nepoznato zbog temperature.
mapo/GettyImagesPlus

još iz kategorije