Kako se koristi pumpa za izmlazanje
13.02.2023 Dojenje

Kako se koristi pumpa za izmlazanje: Kompletan vodič

Postoji mnogo razloga zbog kojih mžete koristiti pumpu za izmlazanje. Ona je sjajna stvar ako želite da se vratite na posao ili jednostavno želite da vaša beba uzme flašicu za bebu. Ako ste se odlučili na ovaj korak, sigurno vas zanima kako se koristi pumpa za izmlazanje.

Kako se koristi pumpa za izmlazanje: Šta treba da znate?

Pre nego što počnete da koristiti pumpu za grudi, razgovarajte sa svojim lekarom ili babicom. Ako želite da kupite pumpu za grudi, primetićete da postoji veliki broj opcija.  Najbolje bi bilo da se dobro raspitate pre nego što se odlučite za neki tip pumpice.

Kako se koristi pumpa za izmlazanje: Vrste pumpi

 • Ručna pumpa za grudi – Ova pumpa će vam omogućiti da kontrolišete brzinu i intenzitet usisavanja. Njom se ručno upravlja, ali je jeftinija od električnih pumpi.
 • Električna pumpa za izmlazanje – Električna pumpa će automatski stvoriti usisavanje u štitniku za grudi da bi se iscedilo majčino mleko.
 • Hands-free pumpa za dojenje – Ova pumpa ima štitnike u vašem grudnjaku, koji se napajaju baterijama i sakupljaju i izbacuju mleko u jednu bočicu.
 • Pumpa za izmlazanje za jednu dojku – Uređaj izvlači mleko od majke koja doji i može se raditi ručno ili električnom pumpom.
 • Pumpa za izmlazanje za obe grudi – Sa ovom pumpom obe dojke se ističu u isto vreme. Tako ćete dobiti više mleka istovremeno, pa je samo izmlazanje brže.

Kada je pravo vreme da počnem da koristim pumpu za grudi?

Neke žene koriste pumpu čim se beba rodi i koriste samo nju, dok neke žene kombinuju dojenje i pumpanje. Takođe, neke žene koriste i tehniku „power pumping“ pomoću koje se podstiče  da vaše telo proizvodi više mleka. Dakle vreme kada ćete početi da koristite pumpu za izmlazanje  zavisi od toga na koji način želite da hranite vašu bebu.

Kako da pripremim pumpu za izmlazanje?

Pre nego što počnete sa pumpanjem, obavezno pročitajte uputstvo proizvođača koje ste dobili sa pumpicom o tome kako se koristi pumpa za izlazanje i kako se vrši njena priprema. Verovatno ćete morati da obrišete i sterilišete sve delove koji se mogu prati pre prve upotrebe. Možda će biti potrebna montaža pre upotrebe.

Kako se koristi pumpa za dojenje?

Uz svaku pupu dobićete uputstvo za korišćenje. Međutim, svaki tip pumpe ima sličan način izmlazanja. Mi ćemo vam dati vodič za ručnu i električnu duplu pumpu za izmlazanje.

Ručna pumpa za izmlazanje
 1. Dobro operite ruke sapunom i vodom pre nego što dodirnete dojke i delove pumpe
 2. Namestite štitinik za dojke na bradavice
 3. Započnite pumpanje u režimu stimulacije pritiskom na simbol kapi mleka na vrhu ručke pumpe. Brzo pritisnite i pustite dok ne vidite da mleko počinje da teče. Ovaj režim oponaša početno brzo sisanje bebe i dizajniran je da stimuliše protok mleka.
 4. Možete podseiti ručku da biste izvukli maksimlanu udobnost pumpanja. Nivo vakuuma se kontroliše pritiskom i brzinom pomeranja drške. Vi odlučujete koji ritam pumpanja vam odgovara.
 5. Kada otpuštanje mleka počne, prebacite se na režim espresije pritiskom na donji deo ručke. Ova opcija je dizajnirana tako da imitira bebino dublje, opuštenije sisanje i dizajniran je da maksimizira protok mleka.
 6. Kada mleko prestane da teče, pređite na drugu dojku i ponovite proces.
 7. Čim završite sa pumpanjem, flašicu ili kesu sa majčinim mlekom stavite u frižider.

Kako se koristi pumpa za izmlazanje

Električna pumpa za izmlazanje
 1. Postavite štitinike na dojke tako da bradavice bude pravilno smeštena na udubljenje.
 2. Držite štitinke za grudi i konektore na grudima palčevima i kažiprstima.
 3. Poduprite grudi dlanom.
 4. Ako to već nije urađeno, povežite sastavljenu pumpu na priključak za cevi sa desne strane pumpe.
 5. Uverite se da je sve dobro povezano.
 6. Pritisnite dugme  On/Pause/Off da biste započeli pumpanje. Faza stimulacije počinje i statusna lampica treperi.
 7. Podesite usisavanje pomoću dugmadi povećaj/smanji da buste pronašli udoban nivo.
 8. Čim vaše mleko počne da teče, pritisnite dugme za ispuštanje da biste prešli na fazu ekspresije.
 9. Kada se sesija pumpanja završi, pristisnite dugme za uključivanje, isključivanje, pauza da biste zaustavili operaciju pumpanja.

Dakle, to kako se koristi pumpa za izmlazanje u mnogočemu zavisi od proizvođača i tipa pumpe, ali mi smo vam dali uopštene smernice. U svakom slučaju, ako se odlučite na korišćenje pumpe za grudi, biće vam sjajan pomoćnik u dojenju.
Pilin_Petunyia/GettyImagesPlus, joey333/GettyImagesPlus

još iz kategorije