Rani znaci autizma
30.01.2023 Zdravlje deteta

Rani znaci autizma: Kako da olakšate vašem mališanu da se poveže sa svetom oko sebe?

Dečji autizam je razvojno stanje koje utiče na to kako deca komuniciraju i povezuju se sa drugima i svetom oko sebe. Često se dijagnostikuje oko četvrte godine, pa je važno znati kako uočiti znake autizma kod mališana i beba kako bi im pružili najbolju podršku.

Rana intervencija može drastično poboljšati razvoj vašeg deteta, jer je lakše raditi sa njima dok su još mali. To znači da je veća verovatnoća da će reagovati na terapije koje mogu da promene tok autizma.

Ukoliko primećujete da je vaše dete drugačije, važno je nikako ne vršite pritisak na sebe. Ne morate da idete svake godine na letovanje jer to rade sve porodice, ako to vašem mališanu ne prija.

Vredi napomenuti, samo zato što vaše dete pokazuje neka od ovih ponašanja, ne znači da je autistično. Autizam se dijagnostikuje tek kada dete pokaže niz simptoma tokom dužeg vremenskog perioda koji ometaju njegovu sposobnost da komuniciraju i formiraju odnose sa okruženjem. Rani znaci autizma su samo vodič koji možete imati u vidu ako sumnjate da je vaš mališan drugačiji u odnosu na drugu decu njegovih godina. (Pročitajte i: Pomozite detetu da upozna svet oko sebe)

Rani znaci autizma kod beba do 12 meseci

Uočavanje znakova autizma može varirati jer je svako dete drugačije. Rani znaci autizma kod beba mogu biti:

 • Vaša beba još ne brblja: ako do 12 meseci vaša beba ne pravi kombinacije samoglasnika i suglasnika poput „ba“, „da“ i „ge“, to bi mogao biti znak autizma.
 • Ne pokazuje vam predmete: ne pokušava da vam privuče pažnju i pokaže šta želi.
 • Ne uživa u igri ili interakciji sa drugima – bilo da je to sa njihovim vršnjacima u vrtiću, ili sa vama kada pokušavate da ih uključite u igru.
 • Autizam se često prepoznaje po ponašanju koje se ponavlja, na primer ako radi nešto iznova i iznova. Većina beba u razvoju će to učiniti u određenoj meri, na primer, ponavljajući okretanje točkova na automobilu igrački, ali ako primetite da vaše dete to često radi, moglo bi da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse.
 • Vaša beba izbegava kontakt očima ili ne reaguje na svoje ime: ako vaše dete već pokazuje znake da se muči da komunicira, ovo bi mogli biti rani znaci autizma. Deca sa autizmom često nemaju nikakva oštećenja sluha, ali imaju poteškoća u obraćanju pažnje i razumevanju jezika, što znači da se bore da prepoznaju svoje ime.
 • Da li vaše dete obraća više pažnje na igračke nego na ljude? Ovo ne treba mešati sa normalnim razvojem deteta. Sva deca će voleti da se igraju sa svojim igračkama, ali ako se čini da vaše dete provodi više vremena u interakciji sa predmetima nego sa ljudima, ili se igra sa malim brojem svojih igračaka uzastopno, to bi mogli biti rani znaci autizma.
 • Dete ne imitira zvukove: ako se vaše dete muči da vas imitira dok pljeskate rukama, to može biti znak za uzbunu.

Rani znaci autizma kod dece do 2 godine

 • Vaše dete ne želi da bude u blizini druge dece, niti da deli svoje igračke
 • Preterana agresivnost kod deteta
 • Dete nije zainteresovano za maštovite igre kao što je oblačenje
 • Čini se da vaše dete gubi svoje govorne veštine: otprilike 20-50% roditelja sa autističnom decom izjavljuje da je njihovo dete izgubilo neke od svojih veština sa oko 18 meseci starosti

Još jedno ključno pitanje od kojeg pate deca sa autizmom je senzorna osetljivost. „Vaše dete može da mrzi glasne zvukove ili da ne uživa u dodiru, ili čak maženju, što mnogim mamama može biti srceparajuće“, kaže specijalista.

Da li postoji test za rano otkrivanje autizma?

Jedini način da se dijagnostikuje autizam analiza čitavog razvoja. „Ne postoje biološki markeri, skeniranje mozga ili test krvi koji bi mogli da otkriju stanje“, kaže doktorka. Ali uspešna i brza dijagnoza zavisi od toga da li ste primetili da vaš mališan ima neki problem i da vaš lekar opšte prakse prepozna simptome.

Mame često priznaju da od ranog doba mogu da prepoznaju da je njihov mališan drugačiji, posebno ako su tu još prisutni i rani znaci autizma. Zato je vrlo važno da kažete svom lekaru opšte prakse ako ste zabrinuti. Kada vaše dete ili beba dobiju uput, biće im uzeta istorija razvoja i dobiće potpunu procenu od specijaliste za govor i jezik, psihologa i fizioterapeuta.

Šta možete da uradite ako sumnjate da vaše dete ima autizam?

Metod lečenja autizma se razlikuje od deteta do deteta i njegovih potreba. Važno je napomenuti da ukoliko ste primetili neke od siptoma autizma, ipak možete nešto da preuzmete za svog mališana i olakšate mu razvoj. Rana intervencija obično obuhvata:

 • Razvoj komunikacije: pomozite svom detetu da komunicira sa onima oko njega
 • Veštine društvene interakcije: možete mu objasniti da razume osećanja drugih ljudi
 • Maštovite veštine igre: slaganje kocki, bojice, igre oblačenja…
 • Akademske veštine: pomozite mališanu da polako razvija pisanje i čitanje; budite mu podrška za ono što uči u vrtiću ili školi

 
Miljana Momirović

PeopleImages/GettyImagesPlus

još iz kategorije