paracetamol u trudnoći
31.01.2023 Zdravlje i nega

Paracetamol u trudnoći: Da li je bezbedan?

Paracetamol je lek protiv bolova koji smo veoma navikli da uzimamo da bismo ublažili bolove. On nam je prva ruka spasa bilo da je u pitanju glavobolja ili sumnjamo da smo prehlađeni. Međutim, da li je paracetamol u trudnoći dobar izbor?

Paracetamol u trudnoći: Da!

Prema NHS-u (Nacionalna zdravstvena služba Engleske – National Health Service), uzimanje paracetamola u trudnoći je savršeno bezbedno. Već dugi niz godina ga trudnice koriste kako bi ublažile glavobolje ili bol u leđima i to nije nanosilo štetu ni mami ni bebi.  Čak se on često preporučuje trudnicama i dojiljama kao lek protiv bolova jer je on najbezbedniji. Paracetamol je takođe poznat i kao acetaminofen.

Koliko paracetamola smem da uzmem u trudnoći?

Trudnicama je dozvoljeno da uzmu normalnu dozu paracetamola, ali nemojte nikada da je prekoračite. Prema NHS-u, obično se uzima jedna ili dve tablete od 500mg,  svaka četiri sata do četiri puta u toku dana. Dakle, maksimalno osam tableta u 24 sata. Svakako, najidealnije bi bilo da uzimate najmanju dozu.

Paracetamol i drugi lekovi

Ukoliko uzimate paracetamol u trudnoći, ali ste uzeli i neki lek protiv prehlade i gripa obavezno proverite sastav. Ovaj tip lekova često u sebi ima paracetamol, pa biste na taj način mogli da prekoračite dozvoljenu dozu, a da to ne znate. Takođe, koji god lek da kupujete proverite sa farmaceutom i lekarom koliko su bezbedni u trudnoći. Naročito, ako pijete nekoliko lekova.

Da li postoje rizici prilikom uzimanja paracetamola tokom trudnoće?

Nisu pronađeni dokazi da paracetamol povećava rizik od pobačaja, prevremenog porođaja, urođenih mana ili male težine bebe prilikom porođaja.  Bilo je brojnih studija o štetnosti paracetamola, ali naučnici smatraju da one ne pružaju ubedljive dokaze da je paracetamol u trudnoći štetan. Dakle ukoliko ste u novinama pročitali da je paracetamol štetan, pa ste se zabrinuli, imajte u vidu da to sugeriše da možda postoji povezanost. Međutim, one ne dokazuju da paracetamol zaista šteti trudnicama.

U svakom slučaju, nikada nemojte uzimati lekove na svoju ruku bez konsultacije sa vašim lekarom ili farmaceutom.
dragana991/GettyImagesPlus

još iz kategorije