09.03.2018 Zdravlje i nega

Sezonske alergije u trudnoći: Kako protiv njih?

Alergije mogu predstavljati problem trudnicama, naročito ako se radi o sezonskim alergijama. Tokom prolećnih meseci, aprila, maja aktuelne su alergije na polen, alergije na trave i buđ tokom maja, dok su alergije na ambroziju i drugi korov prisutne tokom leta i traju do kraja oktobra.

Thinkstock

Ukoliko ste pre trudnoće imali probleme sa sezonskim alergijama, veoma je važno da utvrdite uzročnika kako bi mogli da izbegavate izlaganje alergenima koliko je god to moguće.

Najbolji lek je svakako izbegavanje boravka na otvorenom u toku prepodneva i predveče. Nakon šetnje u prirodi obavezno operite garderobu koju ste nosil. Obzirom na to da veći deo dana morate provoditi u kući, redovno brišite prašinu i usisavajte usisivačem sa vodenim filterom koji će na najbolji način ukloniti alergene iz doma.

Prevencija
Da biste prvenstveno izbegli bilo kakve pojave neželjene alergije, trudnicama se na prvom mestu savetuje da izbegavaju sve moguće faktore koji bi mogli izazvati reakciju. To znači da bi tokom trudnoće trebalo da zamene svu svoju posteljinu, jastuke i dušeke na kojima spavaju i nabave one antialergijske. Isto tako preporučuje se korištenje posebnih aparata koji pročišćavaju vazduh. Potrebno je izbegavati duvanski dim, hemijska isparavanja kao i mesta gde je visoka koncentracija polena.

Da li su dozvoljeni lekovi protiv alergija?
Nikako nemojte uzimati nikakve lekove za ublažavanje simptima na svoju ruku, čak iako ste ih ranije uzimali, već se obavezno prvo konsultujte sa lekarom koje preparate smete koristiti. Najbolje je da se potrudite da primenite mere prevencije kako bi sprečili pojavu simptoma alergija.

Trudnički rinitis
Neke žene tvrde da su im se simptomi alergije pogoršali tokom trudnoće, dok druge kažu da nisu imale nikakve probleme, tako da ne postoji pravilo koje važi za sve trudnice. Ipak činjenica je da trudnice često imaju problem sa zapušenim nosem, zbog uticaja hormona tokom trudnoće, a alergije dodatno doprinose da ovi simptomi dovedu do upala sinusa.

Većina žena tokom trudnoće ima problema sa zapušenim nosem što se često može zameniti sa alergijama, a u stvari se radi o trudničkom rinitisu koji je uzrokvan hormonima. U tom slučaju lekovi za alergiju neće imati nikakvog uticaja. Pored trudničkog rinitisa uzrok zapušenog nosa može biti i blaga infekcija sinusa.

Kako se najefikasnije izboriti sa alergijama u trudnoći pogledajte OVDE
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije