14.06.2018 Dojenje

12 najčešćih problema s dojenjem i isto toliko sjajnih rešenja!

Čak 35 % novopečenih mama suočava se s najmanje dva problema tokom perioda dojenja. Neke se zlopate s bolnim bradavicama, druge s tvrdim dojkama, treće su zabrinute zbog slabe laktacije… Srećom, za svaki problem postoji rešenje, a mi smo ih skupili na jedno mesto – samo za vas!

dojenje-problemi-490x331

Najčešći problemi s dojenjem

Problem: Osećate bol pri dojenju

Kažu da dojenje ne sme da boli. Ali, zašto onda vi osećate bol? Najverovatnije zbog toga što beba ne sisa pravilno. Zapamtite, beba ne treba da uhvati samo bradavicu, već i deo areole (tamni deo oko bradavice). Osim toga, kada bebac počne da sisa, vodite računa da su mu obe usne izvrnute ka spolja.

Rešenje: Silikonska bradavica! Ukoliko su vam bradavice iziritirane, potreban im je odmor da bi ranica zarasla. Dok se to ne desi, koristite silikonsku bradavicu.

Problem: Bradavice su vam uvučene

Dojke mogu biti raznih oblika i veličina, ali kakve god da su, dobre su za dojenje. Međutim, uvučene bradavice često su prepreka uspešnom dojenju pošto beba ne može da ih uhvati.

Rešenje: U slučaju problema s uvučenim bradavicama takođe pomažu pomenute silikonske bradavice, ali od velike pomoći mogu biti i štitnici koje treba koristiti u periodu između dva podoja ili, još bolje, mesec-dva pre porođaja.

PROČITAJTE I… Pripreme za dojenje: Pet glavnih pitanja i odgovora

Problem: Bradavice su vam ispucale i pune ranica

Beba lepo sisa i napreduje, ali ne znate kako da zalečite bolne bradavice. Korišćenje silikonskih štitnika može da pomogne, ali bolje rešenje je lanolinska krema.

Rešenje: Redovnom upotrebom melema (kreme) za bolne bradavice ubrzaćete proces zarastanja ranica, nakon čega će dojenje postati mnogo udobnije i samim tim uspešnije.

Problem: Bole vas leđa

Većina neiskusnih majki ne zauzima pravilan položaj tokom dojenja, pa umesto unazad, naginju se unapred i tako istežu leđne mišiće. Budući da u prvih nekoliko meseci dojite bebu svaka dva-tri sata, nije čudo što osećate bol u leđima.

Rešenje: Ako se bol javlja u donjem delu leđa, pomoći će sledeći trik: postavite pod noge šamlicu ili nekoliko naslaganih knjiga! Trajnije i udobnije rešenje jeste da nabavite jastuk za dojenje. Koristiće vam dok dojite, a kasnije, kada beba počne da se podiže u sedeći položaj, jastuk će joj biti odličan oslonac.

Problem: Niste sigurni da beba dobija dovoljno mleka

Mislite da sve radite kako treba, ali ipak ste zabrinuti da li vaše dete dobija dovoljno mleka? Ukoliko vaša beba piški najmanje šest puta dnevno, redovno kaki i dobija na težini – nema mesta za zabrinutost.

Sigurnije rešenje: Nabavite digitalnu vagu sa plastičnom „tacnom“ za merenje bebine težine. Na našem tržištu postoji nekoliko modela, a možete da poručite i preko interneta.

PROČITAJTE I… 6 najboljih položaja za dojenje

Problem: Neispavani ste

U prvih nekoliko meseci nedostatak sna muči većinu majki. Jedini način da rešite ovaj problem jeste da odete na počinak.

Rešenje: Nabavite pumpicu za izmlazanje mleka! Nacedite svoje mleko, napunite dve-tri flašice, odložite ih u frižider, pa zamolite nekog od ukućana da nahrani bebu dok vi spavate.

Problem: Plašite se da će se beba zbuniti

Ideja sa izmlazanjem mleka i hranjenjem bebe pomoću flašice u vreme dok se odmarate jeste dobra, ali sada ste zabrinuti da će se bebac zbuniti i kasnije odbiti da sisa.

Rešenje: U praksi se zaista dešava da poneke bebe odbijaju da sisaju nakon što osete cuclu u ustima. Srećom, postoje flašice i cucle specijalno dizajnirane tako da u velikoj meri imitiraju maminu siku.

Problem: Neprijatno vam je da podojite bebu na javnom mestu

U našoj, prilično konzervativnoj, sredini dojenje na javnom mestu često nailazi na neodobravanje (nažalost!). Zato ne treba da čudi činjenica da se većina savremenih majki snebiva da podoji dete izvan kuće.

Rešenje: Nabavite maramu za dojenje. Možete je proučiti preko intereneta ili kupiti u bolje opremljenim prodavnicama dečje opreme.

Problem: Curi vam mleko i odeća vam je stalno mokra

Ovaj problem pogađa mnoge mame, naročito u periodu dok je beba još uvek mala i ne može da posisa svu količinu stvorenog mleka, pa višak neminovno ističe i kvasi maminu odeću.

Rešenje: Kupite pamučne uloške za grudnjak. Meki su, imaju veliku moć upijanja i lako se peru u mašini za veš.

PROČITAJTE I… Dojenje nije jednostavno: 10 stvari koje vas mogu iznenaditi

Problem: Ulošci za grudnjak vam se ocrtavaju na elegantnoj odeći

Želite da izađete i obučete svilenu haljinu, ali avaj! Linije uložaka za grudnjak vam se ocrtavaju na haljini i vi ste očajni!

Rešenje: Osim pamučnih, perivih uložaka za grudnjak, postoje i oni sasvim tanki izrađeni od silikona. Ova vrsta, doduše, ne upija iscurelo mleko, ali se zato ne ocrtava na tankoj odeći.

Problem: Čini vam se da vam laktacija “posustaje”

Ako smatrate da vaše telo ne proizvodi onoliko mleka koliko je potrebno vašem detetu, obavezno porazgovarajte sa lekarom i zamolite ga da vam propiše neki preparat za stimulaciju laktacije.

Rešenje: Kupite neki preparat za podsticanje laktacije na biljnoj bazi.

Problem: Grudi su vam prepunjene i tvrde

Dobra vest: vaša beba je konačno prespavala celu noć. Loša vest: grudi su vam se u međuvremenu prepunile i sada su tvrde i bolne na dodir.

Rešenje: Stavite hladan oblog na grudi i držite ga preko noći. Kažu da pomažu i ohlađeni listovi svežeg kupusa. Ipak, komfornije je da nabavite štitnike ispunjene gelom koji hlade grudi (a mogu i da ih greju).

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije