koliko beba treba da spava
03.03.2022 Nega bebe

Koliko beba treba da spava?

Bebi je san neophodan za pravilan razvoj i jačanje imunog sistema. Mami je bebin san potreban kako bi uhvatila predah i prikupila snagu za sve obaveze koje majčinstvo pred nju stavlja. Zato ne čudi što je jedno od čestih pitanja mama: koliko beba treba da spava?

Beba spava još u stomaku

Vaša beba počinje da spava još dok je u stomaku. Naučnici su otkrili da tokom života najviše sanjamo dok smo u stomaku i na uzrastu novorođenčeta – najverovatnije zato što ljudski mozak pokušava da preradi sve te nove i neobične utiske. 

Koliko beba treba da spava?

Novorođenče

Prvih nekoliko meseci ritam spavanja vaše bebe još je nestalan i nezreo. Beba ima mali želudac i u njega ne može da stane velika količina mleka zbog čega se beba često budi kako bi jela. Plus, i dalje provodi veliki deo vremena u REM fazi. Pošto je reč o laganom snu, veoma lako se budi, čak i na najmanji šum. (Pročitajte i: Kako uspostaviti rutinu spavanja kod bebe)

Beba 4. do 9. meseca

Bebin obrazac spavanja polako se ustaljuje. Njen cirkadijalni ritam (unutrašnji telesni sat) formira se oko trećeg meseca i tada je njeno telo u stanju da „javljaˮ u redovnim intervalima kada je vreme za jelo, spavanje ili buđenje. Sada počinje da se luči i hormon sna melatonin, još jedan biološki podsetnik koji će joj pomagati da noću lakše zaspi. Međutim, vaša beba će i dalje imati kratke cikluse sna – u trajanju od oko 50 minuta – i još će veliki deo spavanja biti u REM fazi. To znači da će se i dalje često buditi.

Beba posle 9. meseca

Kako vaša beba bude rasla, dužina vremena koju će provoditi u REM fazi skraćivaće se – istovremeno njeni ciklusi sna će postajati duži. Do trenutka kada krene u školu, ciklusi spavanja vašeg deteta trajaće između 90 i 100 minuta. Dakle, nakon devetog meseca sve će više vremena provoditi u dubokom snu. Ukoliko se na ovom uzrastu vaša beba i dalje budi ili ima problem s dnevnim odmorom, to znači da joj treba vaša pomoć kako bi naučila da poveže svoje cikluse spavanja.

Kako da beba prespava noć

Noću će vaša beba dobiti najviše sna i upravo će taj noćni odmor diktirati njene cikluse spavanja u naredna 24 sata. Dakle, ako ustalite njen noćni ritam spavanja, uspećete da regulišete i dnevne odmore.

Važno je da znate da bebe najčvršće spavaju u prvom periodu – što se dešava pre ponoći i upravo ih ovaj period najdubljeg sna najviše smiruje. Da biste ovo najbolje iskoristili, potrebno je da:

ODREDITE VREME ODLASKA U KREVET I BUĐENJA

Trudite se da odlazak u krevet bude u isto vreme svako veče i to između 6:30 i 7:00, te da se beba budi ujutro između 6:00 i 7:00. Ovo se podudara s njenim prirodnim ciklusima spavanja, zahvaljujući čemu će njen biološki ritam biti u potpunoj harmoniji s dnevnim rasporedom.

PRIDRŽAVAJTE SE DNEVNIH RUTINA

Rutina odlaska na spavanje pomoći će bebi u formiranju ciklusa spavanja i pripremiće je za san. Neka to budu jednostavne rutine u trajanju od 30 minuta, kao što su menjanje pelena, oblačenje pidžame, pevanje uspavanke, maženje.

POMOZITE SVOJOJ BEBI DA SE UMIRI

Što više budete pomagali bebi da se uspava, to će ona imati većih poteškoća da nastavi da spava svaki put kada se probudi nakon neke završene faze sna. Zato pre spavanja izbegavajte ljuljuškanje ili uspavljivanje dojenjem. Jednostavno, stavite bebu u njen krevet dok je još budna i postepeno smanjujte aktivnosti koje praktikujete da biste je uspavali – poput pevanja uspavanke ili milovanja po glavi. Na taj način beba će polako učiti kako sama da utone u san.

Za konačni uspeh biće vam potrebno nekoliko nedelja, ali će vaše dete steći veštine koje će mu pomoći u spajanju nekoliko faza sna i time mu omogućiti da prespava celu noć i probudi se odmorno.
javi_indy/GettyImagesPlus

još iz kategorije

kako umiriti bebu

Umirite bebu u sekundi

14.02.2022 Nega bebe

Za roditelje ne postoji teži zvuk od upornog bebinog plača, niti teži trenuci od onih kada je beba nemirna i nervozna. Ovo su provereni trikovi koji će vam pomoći da smirite svoje dete gotovo u sekundi. 

pročitaj još