glavobolja kod dece
02.03.2022 Zdravlje deteta

Glavobolje kod dece: Kako da znamo da li je nešto opasno?

Kada se dete požali na glavobolju, roditelji su odmah u panici, svesni da ona može biti znak zaista ozbiljnih stanja. Ipak, većina glavobolja kod dece su bezopasne i  prolazne. Pedijatar Nataša Jovanović, stalni saradnik portala DokTok, odgovara na vaša najčešća pitanja o glavoboljama kod mališana.

Da li su glavobolje kod dece opasne?

Glavobolje su čest razlog posete pedijatrima, naročito u školskom uzrastu. Gotovo svako dete se bar jednom požalilo na bol u glavi, a roditelj po pravilu prvo pomisli na najozbiljnije bolesti. Najčešća je akutna glavobolja u toku prehlade, gripa, upale grla i sinusa.

Tenziona glavobolja: Šta je to?

Neka deca se žale na ponavljane glavobolje, koje traju mesecima. Više od 50% takvih ima bezopasnu „tenzionu“ glavobolju. Nju deca opisuju kao tup konstantan bol u celoj glavi „kao da je neka traka vezana oko glave i pritiska ih” ili „kao da imaju neki teret na glavi“. Tenzione glavobolje se javljaju obično postepeno, u popodnevnim i večernjim časovima nakon napornog dana, mogu da traju i po nekoliko dana. Najčešće ih izaziva napetost, neki vid stresa u porodici ili školi, umor i neispavanost, nedovoljno tečnosti. Tenzione glavobolje prolaze nakon što se dete potpuno odmori ili naspava, a pomažu i aktivnosti koje relaksiraju: šetnja, vežbanje, muzika, druženje.

Migrene kod dece

Druga po učestalosti je migrena. Iako roditelji misle da deca ne mogu imati migrenu, ona je vrlo česta u školskom uzrastu i češća je kod dece čije majke imaju migrenu. U razgovoru sa roditeljima dobijemo podatak da je dete imalo iznenadna ponavljana povraćanja u predškolskom uzrastu (ciklično povraćanje) ili kratkotrajne vrtoglavice (benigni paroksizmalni vertigo) koje su spontano prošle polaskom u školu. I migrenu provocira neispavanost, fizički i psihički umor, ali i buka, jaki mirisi, jaka svetlost, promena vremena, menstraulani ciklus, pa i određene namirnice (pića sa kofeinom, stari sirevi, čokolada). (Saznajte i: Kako prepoznati glavobolju kod mališana?)

Kako izgledaju migrene kod dece?

Mlađa deca se žale da ih boli čelo i slepoočnice obostrano, kazu da im „nešto lupka u glavi“ jer je bol pulsirajućeg karaktera, beže od svetlosti. Starija deca uobičajeno imaju jednostranu glavobolju, oštru, probadajuću, uz mučninu i povraćanje. Bol traje po nekoliko sati, prija im ležanje u zamračenim tihim prostorijama. Migrenozne glavobolje se pogoršavaju i pri umerenoj fizičkoj aktivnosti tipa šetnje ili penjanja uz stepenice. Često im prethode problemi sa vidom, pacijenti se žale da vide „cik-cak“ linijice ili bele tačkice, ili im se zamuti polovina vidnog polja, i to im bude nagoveštaj da će uslediti glavobolja.

Migrene su jakog intenziteta i retko prolaze bez lekova za bolove (paracetamol, ibuprofen), koje treba uzeti na samom početku glavobolje. Deci se inicijalno savetuju suplementi magnezijuma, vitamin B2, koenzim Q10, a ukoliko glavobolje postaju sve češće i ne prolaze na analgetike uključuje se i preventivna terapija antimigrenskim lekovima.

Deca će se žaliti na glavobolju i kad su prehlađena, osećaće bol u predelu čela i lica kada imaju upalu sinusa. Ako se žale na glavobolju pri žvakanju, proveriti temporomandibularni zglob. Glavobolje se sreću i kod naprezanja očiju, kao i kod dece koja ne vide dobro jer su im potrebne naočare. Bol u potiljačnoj regiji može biti znak visokog pritiska.

Kada treba dete neodložno odvesti lekaru:

1. Glavobolja koja budi dete iz sna ili se javlja odmah nakon buđenja

2. Glavobolja koja se pojačava u ležećem položaju i praćena je jutarnjim povraćanjem bez mučnine

3. Glavobolja koja je praćena pospanošću ili ošamućenošću, imate utisak kao da je dete pijano

4. Povišena temperatura uz glavobolju sa ukočenim vratom (ne može da dodirne bradom grudni koš) – može biti znak meningitisa

5. Glavobolja koja ne dozvoljava detetu da vodi normalne životne aktivnosti ili je praćena psihičkim promenama (obično roditelji primete da se dete nekoliko meseci neuobičajeno ponaša)

6. Glavobolja nakon pada ili udarca u glavu, naročito ako je dete gubilo svest – može biti znak potresa mozga ili krvarenja u mozgu

7. Ako uz glavobolju dete ima vrtoglavicu, poremećaj govora, nestabilan hod, poremećaj vida ili zaostaje u rastu.

Supersavet:

Ukoliko se vaše dete često žali da ga boli glava, korisno je da napravite dnevnik glavobolje u kojem ćete upisati što više detalja (doba dana kada se javlja, da li joj je prethodio neki stresni događaj, neispavanost, dehidratacija, neka vrsta hrane, da li je glavobolja u vidu stezanja ili pulsirajuća, šta je pojačava, kakav je pritisak..). Uvek upišite gde boli, da li uvek boli samo na jednom, jasno ograničenom, uvek istom mestu ili difuzno. Napišite da li je dete prehlađeno, da li postoje još neki simptomi (povraćanje, vrtoglavica, smetnje vida). Napišite i koliko je dana dete izostajalo iz škole i da li ga je glavobolja ometala da vodi svakodnevne aktivnosti. Lekaru će vaše informacije pomoći da odluči da li će nakon neurološkog pregleda, merenja pritiska i osnovne laboratorije dete uputiti na dalju radiološku dijagnostiku.

Ko je dr Nataša Jovanović?

Rođena je 1983. godine u Čačku gde je završila osnovnu i srednju školu kao nosilac Vukove diplome. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2009. godine sa prosečnom ocenom 9.06, nakon čega je završila specijalizaciju iz pedijatrije u Institutu za majku i dete u Beogradu.

dr Nataša Jovanović, DokTok

Stručno se usavršavala u Univerzitetskoj bolnici u Helsinikiju. Dobitnik je nagrade u Moskvi za rad na temu gojaznosti školske dece. Sertifikovana je od strane Evropskog reanimacionog saveta za pružanje prve pomoći u dečijem uzrastu. Savetnica je za dojenje u Help Me Feed Foundation. Od 2019. godine je član Evropske akademije za pedijatriju.

Zaposlena je kao specijalista pedijatar u Domu zdravlja u Čačku, udata, majka jednog deteta.
Nataša Jovanović, www.doktok.rs

Zinkevych/GettyImagesPlus

još iz kategorije