12.02.2018 Razvoj bebe

Štucanje kod beba nije opasno

Bebe često štu­caju, a ta pojava za roditelje predstavlja pravi razlog za paniku. Međutim, štucanje bebe je uglavnom bezazlena pojava…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ako vaša beba često štuca, ovaj tekst će vam pomoći da saznate kako da pomognete mališanu da se reši ove dosadne pojave i u kojim slučajevima treba da kontaktirate sa lekarom…

Često se roditelji novo­rođenčadi i bebe koje sisaju susreću s problemom štucanja. Najčešće je reč o bezazlenoj pojavi koja prolazi spontano. Štucanje je uglavnom izazvano vraćanjem hrane iz želuca prema jednjaku i ustima. Najčešće je reč o takozvanom fiziološkom refluksu – o pojavi koja ne remeti zdravlje deteta. Kako beba raste, štucanje se smanjuje, tako da kada dete pređe na čvrstu hranu, štucanja skoro i da nema.

Dobro raspo­l­o­ženje, ape­tit i napredak na pr­i­rastu težine i dužine najsigurniji su znaci da je reč o bezazlenoj i prolaznoj pojavi.

Ako se štucanje javlja u vrlo dugim periodima i ako dete izgleda umorno i nezadovoljno, treba bebu da odvedete kod pedijatra. Pregled treba da zatražite i ako se uz štucanje javlja kašalj i slabiji napredak u težini.

U svakom slučaju, kada beba štuca, trebalo bi da podignete uzglavlje na kome beba leži tako da glava u odnosu na telo bude povišena za oko 30 stepeni i štucanje bi trebalo da prestane.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije