Prirodni lekovi za kašalj
18.03.2023 Zdravlje deteta

Prirodni lekovi za kašalj kod dece

Ni roditelju nije lako kada se dete muči zbog prehlade i kašlja. Kako bi se deca osećala bolje potrebno je pronaći odgovarajuće lekove. Nakon odlaska kod doktora zbog kašlja možete dobiti farmaceutsku terapiju za ovaj problem, međutim, znate li koji su prirodni lekovi za kašalj?

Nije dobro odmah posezati za sredstvom za suzbijanje kašlja jer ta sredstva mogu učiniti decu hiperaktivnom, vrtoglavom i nemirnom pred spavanje. Međutim, ako treba izbegavati farmaceutska sredstva za rešavanje ovog problema, to ne znači da ne postoji ništa što možete uraditi. Kada vaše dete kašlje i jadno, probajte neke od ovih sigurnih, prirodnih kućnih lekova za kašalj za decu.

Prirodni lekovi za kašalj kod dece

Med

Med je bezbedan za decu koja su starija od godinu dana. Studije su pokazale da je med vrlo efikasan kada je reč o ublažavanju i zautavljanju kašlja, a osim toga, med pomaže deci da imaju bolji san. Uz sve te benefite, med je lepog ukusa te nije problem nagovoriti dete da ga pojede. Svaki prirodni med će uspeti da pomogne vašem mališanu te se ne morate truditi oko toga da pronađete neku posebnu vrstu. Osim kašlja, med pomaže i kod upale  i bola u grlu. Ukoliko dete ne želi da uzima med sa kašičice, možete ga dodati u toplu vodu, čaj ili mleko.

Pileća supa

Nije mit da pileća supa zaista ima mnoštvo pozitivnih uticaja na vaše zdravlje i na zdravlje vaše bebe. Topla supa može umiriti upalu grla, deluje kao isparivač tako što pomaže da se otopi sluz u nosnim pročazia i ublažava začepljen nos. Kašalj i bol u grlu često su uzrokovani zapušenim nosem i slivanjem sekreta iz sinusa te je zaustavljanje ovog problema, zapravo ujedno i pomoć kod kašlja. Magija u supi možda dolazi od savršenog balansa elektrolita, koji vam pomažu da ostanete hidrirani, i proteina i ugljenih hidrata koji predstavljaju savršen obrok za svakoga ko se oseća mučno.

Prirodni lekovi za kašalj: Hladni i topli napici

Tople ili hladne tečnosti su odlični prirodni lekovi za kašalj. Način na koji oni deluju kod beba jeste razblaživanje sluzi što dovodi do olakšanog iskašljavanja. Tečnosti umiruju iritirano grlo i sprečavaju dehidrataciju. Topli napici su naročito efikasni u ublažavanju simptoma prehlade i gripa. Oni ublažavaju curenje nosa, kašlja, kijanja, bola u grlu, groznice i umora. Hladna pića su takođe korisna jer mogu umiriti upalu grla dok istovremeno pomažu u hidrataciji. Kiseli napici mogu iritirati grlo još više, te je ukoliko imate taj simptom najbolje izbegavati ih.

Ispiranje grla slanom vodom

Jedan od najjednostavnijih prirodnih lekova za kašalj uključuje svega dva sastojka: so i vodu. Recept je jednostavan: Pomešajte pola kašičice soli sa jednom šoljom vode i pokažite detetu kako da grguće i ispere usta sa ovom tečnosti. So i voda mogu ublažiti iritaciju grla koja je vrlo česta uz kašalj. Istraživanja su pokazala značajno smanjenej infekcija gornjih disajnih puteva kod dece koja redovno grguću slanu vodu dok su bolesna.

Spavanje sa uzdignutom glavom

Ovaj lek se odnosi na malo stariju decu. Podignite glavu deteta dodatnim jastukom kako bi se otvorili njegovi disajni putevi. Na ovaj način sluz može da se ocedi. Sluz se u toku spavanja može nakupiti u zadnjem delu grla i kako biste olakšali simptome i smanjili kašalj, podignite glavu deteta kako bi sluz mogla da nastavi da se kreće.

Kada sledeći put primetite dečiji kašalj, isprobajte ove načine za njegovo zaustavljanje. Možda vam se čini da prirodni lekovi za zaustavljanje kašlja nisu tako efikasni kao farmaceutski ali možete biti veoma iznenađeni njihovim dejstvom. Uvek se obratite doktoru za savet, ali ovi prirodni lekovi za kašalj nikada ne mogu škoditi!
Jovana Jevtić

master1305/ Getty Images Plus

još iz kategorije