28.05.2018 Kutak za mame

Obratite pažnju na promene: Ovo su prikriveni simptomi raka dojke

Rak dojke je jedan od najčešćih oblika raka kod žena, a javlja se ponekad i kod muškaraca. S godinama se rizik od pojave bolesti povećava, ali rana dijagnoza spašava živote. Kako biste tumor dojke otkrili na veme obratite pažnju na prve simptome i promene na vašem telu koje ne smete da ignorišete!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

 

Simptomi raka dojke

Ono što je pre svega veoma važno da znate, jeste to da u ranom stadijumu raka dojke ne postoje konkretni bolovi ili simptomi, a najpoznatiji pokazatelj – kvržica na dojakama– znak je da je rak već napredovao.

Stoga lekari upozoravaju da odlazite na preventivne preglede, kao i da sami redovno radite samopregled dojke, kako biste primetili karcinom dojke u najranijoj fazi. Osim konkretnih simptoma, kao što su promene strukture dojke, promene na koži i bradavicama, postoje i i neki manje očigledni znaci na koje treba da obratite pažnju…

PROČITAJTE I… Otkriven novi riziko faktor za rak dojke

1. Svrab, crvenilo i bol

Bol i preosetljivost dojki normalna je pojava u PMS-u- Međutim, oticanje i peckanje, koje je primetno tokom dodira, mogu biti pokazatelji manje poznatog tipa raka – upalnog karcinoma dojke koji se dijagnostifikuje kod 3 odsto svih obolelih od tumora dojke. Simptomi ovog raka mogu biti i pojava ljuspica na dojkama, ili plavih tragova sličnih modricama. Takođe, koža dojki može da izgleda kao da se na njoj nalazi celulit. Ovaj oblik raka veoma brzo napreduje i blokira krvne sudove koji hrane kožu zbog čega i dolazi do crvenila i neprijatnih pojava.

2. Bolovi u leđima

Možda će vam zvučati čudno, ali u mnogim slučajevima oboleli od raka dojke prvo su osetili bol u leđima, najčešće između lopatica. Bol u ovom delu tela najčešće se pripisuje slabim mišićima i kičmi, ali nju može uzrokovati i kancerogeno tkivo koje se razvija duboko u grudima. Tumor dojke nekada se i proširi upravo na ove delove tela.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije