Kako novorođenče vidi i čuje?
31.03.2024 Novorođenče

Kako novorođenče vidi i čuje?

Već ste upoznati sa tim da čula kod beba nisu u potpunosti razvijena i nekada vam se čini da vaše novorođenče ne radi ništa više osim jedenja, spavanja, plača i obavljanja fizioloških potreba. Međutim, ako obratite pažnju možete primetiti kako vaša beba ima izvesne reakcije na svetlost, buku i dodir. Da li ste se ikada pitali kako novorođenče vidi i čuje?

Kako novorođenče vidi i čuje?

Šta novorođenče vidi?

Beba može da vidi predmete i osobe na udaljenosti od 20 do 30 centimetara. To je jedan od razloga zbog kojih beba prvo zapamti mamu i tatu jer je oni nose i hrane i udaljenost njihovog lica od bebe je upravo tolika. Svi dalji oblici uglavnom su im mutni jer su bebe kratkovide.

Osim toga, bebama su oči vrlo osetljive na svetlost i veća je verovatnoća da će im oči biti otvorene kada su u prostoriji koja je manje osvetljena. Ukoliko primetite da se oči vaše bebe nekada ukrste, nema razloga za brigu. Razlog za to su slabi očni mišići koji tek treba da ojačaju u budućnosti.

Bebama prija da gledaju u lica, boje, kontraste i pokrete. Kada je smirena i budna, vaša beba može pratiti spore pokrete vašeg lica i predmeta.

Šta beba može da čuje?

Još od boravka u materici, vaša beba čuje određene zvukove poput otkucaja maminog srca, klokotanja njenog digestivnog sistema, pa čak i zvukove njenog glasa i drugih članova porodice. Kada se rodi, zvuci iz spoljašnjeg sveta bebi su jasni i glasni. Možete primetiti blago trzanje na zvuk laveža psa iz komšiluka ili brzo umirenje na zvuk fena dok sušite kožu.

Ljudski glasovi, a posebno zvuk glasa roditelja su bebina omiljeni zvukovi. Beba zna da taj glas dolazi sa hranom, toplinom i nežnošću. Većina beba ima pregled sluha pre nego što izađe iz bolnice, a oštećenje sluha se veoma lako dijagnostifikuje putem skrininga sluha.

Ukus i miris

Bebe imaju osećaj za ukus i miris i uvek daju prednost slatkim ukusima u odnosu na gorke. Novorođenče će pre izabrati flašicu zaslađene vode, a negodovaće ukoliko mu date nešto kiselo ili gorko. Isto tako, okretaće glavu od lošeg mirisa.

Ono što je posebno zanimljivo je to što bez obzira na to što bebe preferiraju slatke ukuse, njihove preferencije će nastaviti da se razvijaju tokom prve godine života. Studije pokazuju da ishrana majke može uticati na ukus majčinog mleka, a baš ti prvi ukusi mogu uticati na oblikovanje preferencije ukusa.

Čulo dodira

Čulo dodira je veoma važno za novorođenče. Svaki dodir bebi daje nova saznanja o životu i okolini. Kada su u materici, bebe su u toplom i zaštićenom okruženju, dok su nakon  rođenja suočene sa prvim osećajima hladnoće, tvrdoće kreveta ili osećanjem ivice šava unutar odeće. Zbog toga bebe imaju osećaj da je svet umirujuće mesto ukoliko im obezbedite meku odeću i nežnu ćebad, nežne poljupbe i utešne zagrljaje.

Ukoliko se ipak brinete oko toga da li se čula vaše bebe dobro razvijaju, uvek možete odvesti bebu na testiranje ili pitati lekara da uradi osnovne testove koji će vam pomoći da shvatite da li je sa vašom bebom sve u redu. Budite strpljivi i ne ustručavajte se da sa lekarom razgovarate o svim svojim pitanjima.
Jovana Jevtić

Tom Merton/Getty Images Plus

još iz kategorije