Kada je vreme da dete počne samo da se kupa
17.03.2023 Nega bebe

Kada je vreme da dete počne samo da se kupa?

Kupanje bebe ume da bude zamorno i iscrpljujuće, a često oduzima i puno vremena. Međutim, sigurno ste se zapitali kada je vreme da dete počne samo da se kupa u kadi ili koritu za kupanje. To naravno ne znači da dete ostavite samo, ali je dovoljno veliko da može da se brčka i uživa u kupanju.

Kada je vreme da dete počne samo da se kupa?

Pravo vreme da vaše dete počne da se kupa samo je između 15 i 18 meseci. Tada dete ima dovoljno koordinacije da zapeni određene delove tela. Takođe, možete detetu obezbediti mali sunđer za pranje i plastičnu čašu zbog ispiranja. Međutim, vi preuzmite poslednje ispiranje kako biste bili sigurni da ste saprali sav sapun. Naravno, nezavisnost deteta može da produži trajanje kupanja. Ako se vaše dete kupa svako veče, neka se umiva samo nekoliko puta nedeljno kako mu se ne bi isušila koža.

Obavezno nadzirite dete dok se kupa

Potrebno je da nadzirete kupanje za slučaj da dete  odluči da proba sapun i da biste se uverili da je dete zaista čisto. Takođe, važno je da nikada ne ostavljate svoje dete samo u kadi. Dete može da se oklizne i udari glavom i da se udavi za nekoliko minuta. Zbog toga je veoma važno da, ako dete i sklizne u vodu, možete odmah brzo da ga izvučete i sprečite bilo kakve posledice. Deca zbog ovih opasnih situacija potpuno samostalno mogu da se kupaju tek kada napune 8 godina.

Dakle, ako vaše dete voli vodu, onda će mu sigurno biti zanimljivo da provede vreme u njoj. Pritom će nesvesno učiti i da brine o svojoj higijeni. Ovo je često veoma zabavno i za roditelje, pa spremite detetu i njegove omiljene igračke koje može da koriste u vodi i igrajte se sa njim. Spojite lepo i korisno i uživajte u vremenu provedenim sa detetom. I zapamtite: Nikad ne ostavljajte dete bez nadzora!
Artfoliophoto/GettyImagesPlus

još iz kategorije