kupanje bebe

Prvo kupanje bebe

Vreme je za prvo kupanje bebe i vama se čini da su netragom nestale sve informacije koje ste skupale tokom trudnoće. Kako uopšte brinuti o ovako  malom biću? Sapun ili šampon? A šta sa pupkom? Spremili smo odgovore na sva pitanja.

Koliko treba da  bude topla soba za kupanje bebe?

Temepratura prostorije u kojoj kupate bebu treba da bude između 22 i 25 stepeni Celzijusa, odnosno dva do tri stepena viša nego što je temperatura prostorije u kojoj novorođenče boravi u toku dana. Voda za kupanje treba da je topla, ali ne i vruća. Najpre u kadicu pustite hladnu vodu, a potom dodajte toplu i dobro je promešajte. Temperatura vode treba da bude orijentaciono 37-38 stepeni, što je približno temperaturi bebinog tela. Ako za proveru temperature ne koristite termometar, onda će stari trik – lakat u vodu – sasvim dobro poslužiti (koža na šakama je deblja, pa nećete steći pravi utisak). Ukoliko osećate da je voda ugodno topla, onda će odgovarati i vašoj bebi. Pre kupanja pripremite čist peškir, a pored podloge za presvlačenje stavite četku, bebi kremu, kapicu, pelenu, bodi ili benkicu i odelce koje ćete joj obući.

Da li je bebu bolje kupati ujutro ili uveče?

Uklopite kupanje u ritual pripreme za spavanje. Na ovaj način kupanje će postati asocijacija za spavanje, a ujedno će i toplota vode promeniti bazalnu temperaturu tela, što je još jedan uslov da se lagano utone u san. Ipak, ova navika neće imati efekta ukoliko je beba previše umorna ili gladna. Zato, ako primetite da je uveče uznemirena i da joj kupanje pre spavanja ne prija, onda isprobajte drugu taktiku – kupajte je pre ili posle doručka. (Pročitajte i: Kupanje bebe: 5 grešaka koje roditelji prave prilikom nege novorođenčeta)

Kako se kupa beba?

Potrebna količina vode zavisi od veličine kadice, u proseku je to oko pet litara vode ili deset centimetara od dna kadice. A u bokal za ispiranje pripremite dva litra vode (voda u kadici i bokalu treba da bude iste temperature).

Za početak, bebu postavite u kadu na leđa, tako da se njena glavica i gornji deo leđa oslanjaju na vašu levu ruku (ukoliko ste dešnjak). Prstima leve ruke obuhvatite bebinu levu nadlakticu kako vam ne bi iskliznula. Desnom rukom prvo joj umijte lice, potom glavu, vrat i grudni koš. Najviše se zadržite i posebno obratite pažnju na pregibe i mesta gde je koža naborana.

Postoji mnogo toga što beba može da nauči o čulnim senzacijama tokom kupanja. Stoga, pre nego što je okrenete kako biste joj oprali leđa, nežno prelivajte vodu preko njenog stomačića i pravite male talase. Na kraju joj operite leđa, pa vodom iz bokala dobro isperite sapun.

Podignite bebu iz vode držeći je u jednoj ruci i podupirući joj guzu šakom. Odmah je umotajte u veliki, topli peškir ili penjoarčić s kapuljačom. Posušite bebinu kožu i kosu nežnim tapkanjem peškirom, naročito vodeći računa o pregibima na vratu, rukama, nogama, između prstića na nogama i guzi.

Čime da kupam bebu: šamponom ili sapunom?

U procesu prilagođavanja životu izvan materice na bebinoj koži počinje da se formira zaštitna barijera. Tokom prvih nekoliko kupanja većina mama koristi samo toplu vodu da bi se izbegle iritacije delikatne kože. Kad odlučite da započnete s primenom nekog preparata za kupanje, izaberite one koji su namenjeni osetljivoj koži i koji sadrže samo prirodne materije – bez parfema i aditiva. Patronažne sestre sklonije su da u prvim nedeljama preporuče samo upotrebu blagog dečjeg sapuna.

Pre primene novog proizvoda za kupanje obavezno ga prvo testirajte. Reakciju bebine kože najlakše ćete proveriti na sledeći način: nanesite malu količinu (navrh prsta!) novog preparata iza bebinog uha ili na unutrašnji deo lakta i sačekajte 24 sata. Ako koža ne bude reagovala, preparat je bezbedan za upotrebu, ali ukoliko primetite crvenilo, pa čak i najblažu iritaciju, nemojte koristiti taj preparat

Kako se bebi pere kosa?

Kosu najpre pokvasite vodom, potom je nasapunajte, kružnim pokretima od čela ka temenu, a nakon toga je dobro isperite, posušite pamučnom pelenom i češljajte pokretima četke od čela ka temenu (smer suprotan od smera rasta dlake). Da bi vaše dete uživalo u pranju kose, trebalo bi da odaberete pravi šampon – blag, prijatnog mirisa i pH neutralan.

Kako kupati bebu kojoj  nije otpao pupak?

Sve dok ne otpadne pupčani patrljak (u periodu izmeđ u deset dana i tri nedelje), potrebno je da se održava savršena higijena ovog dela tela, ali bez kvašenja. Zato je najbolje da bebu položite na meku prostirku (umesto u kadicu) koja je obložena čistim peškirom, a potom da je pažljivo, deo po deo tela, izbrišete mekim peškirom nakvašenim toplom vodom. (Saznajte i: Kako negovati bebin pupak?)

 

 

 
halfpoint/gettyimagesplus

još iz kategorije