zelena stolica kod beba
25.05.2024 Nega bebe

Zašto beba ima zelenu stolicu?

Zdrav, normalan sadržaj pelene kod beba koje sisaju poredi se žutom bojom senfa prošaranom belim mrvicama. Kod mališana koji se hrane mlečnom formulom, normalna, zdrava stolica biće braon boje nijanse putera od kikirikija i teksture koja je nešto čvršća u odnosu na bebe koje sisaju. Zelena stolica kod beba za većinu majki je signal da nešto nije u redu.

Da li treba da brinem zbog zelene stolice kod bebe?

Nemojte brinuti što će prvih par pelena vašeg novorođenčeta imati sadržaj zelenkasto-crne boje, teksture katrana. Iako ovo može delovati alarmantno, radi se o uobičajenoj pojavi koja se medicinski naziva mekonijum. Za razliku od stolice koju će kasnije imati, mekonijum ne sadrži mleko, već je sačinjen od materija koje je beba progutala dok je bila u materici, uključujući plodovu vodu, sluz i ćelije kože. Iako neobične boje, ova kaka nema miris.

Između drugog i četvrtog dana primetićete da bebina stolica postaje manje lepljiva i dobija maslinasto zelenu boju. Ni ovo ne treba da bude razlog za brigu, već znak da je beba počela da vari mleko koje popije.

Prema pedijatrima, veliki broj beba povremeno ima zelenu kaku i to je sasvim normalno. Kada boja sadržaja pelene počne da prelazi iz crne u žutu, nekoliko dana možete očekivati zelenu boju stolice.

Zašto je bebina stolica zelena?

– Poremećena ravnoteža prvog i poslednjeg mleka tokom bebinog obroka: Dojenje počinje sa niskokaloričnim, prvim mlekom koje sadrži više šećera, a završava se sa poslednjim mlekom koje je bogatije kalorijama. Veća količina prvog mleka može uzrokovati pojavu zelene stolice kod bebe.

– Bolest: ukoliko sadržaj iz pelene podseća na proliv, možda je u pitanju stomačni virus, pa posetite pedijatra.

– Netolerancija: Kod nekih beba može se javiti reakcija, ukoliko se hrane formulom, ili ako ste vi pojeli nešto što bebi ne odgovara. Ukoliko se radi o netoleranciji, najčešće se pored problema sa stolicom javlja ekcem i pojačana uznemirenost nakon hranjenja.

– Suplementi gvožđa: bilo da ih vi uzimate ili ih dajete bebi, oni mogu promeniti boju bebine stolice.

– Nedovoljan unos mleka: ako primetite da ne morate da menjate pelenu često i da beba ne dobija dovoljno na težini, onda postoji mogućnost da ne unosi dovoljnu količinu mleka. Konsultujte se sa pedijatrom šta je najbolje da uradite u ovom slučaju.

– Žutica: lečenje žutice nekada može da dovede do pojave zelene kake.

– Rast zubića – kada beba guta veću količinu pljuvačke koja se luči zbog rasta zubića, to može uticati na boju stolice.

Kada treba da reagujem?

Ukoliko se pojava zelene stolice poklapa sa drugim promenama u bebinom ponašanju, ona bi mogla da bude znak bolesti. Trebalo bi da reagujete ako je beba nervozna, ima temperaturu, ako odbija da jede, ako ima proliv ili ako je stolica izrazito neprijatnog mirisa.
FotoDuets/GettyImagesPlus

još iz kategorije