bebi izbijaju zubi
17.03.2023 Razvoj bebe

Prepoznajte da li bebi izbijaju zubi – sedam znakova

Prvi zubići kod bebe obično se pojavljujuizmeđu četiri i šest meseci. Često je bolno, pa je važno da prepoznate simptome da li bebi izbijaju zubi.

Prepoznajte da li bebi izbijaju zubi – devet znakova

Kada bebi izbijaju zubi?

Vašoj bebi će izrasti 20 zubića između prve i treće godine – ali proces njihovog razvoja počinje mnogo ranije.

Drugi trimestar trudnoće: koreni zuba

Da, tako je: zubi vaše bebe zapravo prvo počinju da se razvijaju dok su još u vašem stomaku. Oko drugog trimestra trudnoće, zubni „pupoljci“ počinju da se formiraju ispod desni u ustima vaše bebe. Na kraju, korenčići počinju da rastu, podižući krunicu zuba. Zubići vrše pritisak na tkiva iznad sebe i ona polako počinju da se razgrađuju“, kaže Majkl Hana, DDS, portparol Američke akademije za dečiju stomatologiju. Tkivo postaje sve tanje i tanje dok zubić ne izbije na površinu.

4-6 meseci: bebi izbijaju gornji i donji zubi

Prvi zubi koji dolaze obično su dva donja prednja zuba (centralni sekutići), a zatim slede četiri gornja zuba (centralni i bočni sekutići).

Bebin 1. rođendan: kutnjaci

Oko prvog rođendana vaše bebe, prvi kutnjaci će početi da stižu u zadnji deo usta. Zatim dolaze očnjaci (šiljati zubi između kutnjaka i sekutića). Nakon toga, oko 2 godine, drugi kutnjaci, iza prvih. Obično je izbijanje kutnjaka bolnije jer su veliki, debeli zubi široke površine. U nekim slučajevima, desni mogu oteći i stvara se plavičasta kesica. Kada zub izbije, doalzi do pucanja te kesice, ali neka vas to ne brine.

Kako da prepoznate da li bebi izbijaju zubi?

Dakle, kako možete reći da li bebi izbijaju zubi? Bol kod nicanja zuba kod beba je obično najteži u danima pre nego što zubić izbije. Pročitajte i: Prvi zub: Kako pomoći bebi kada rastu zubići? (mojabeba.rs)

Otečene desni

Ako su desni vaše bebe otečene i osetite zvržicu, to znači da je nicanje zuba u toku.

Žvakanje, grickanje i sisanje

Pošto su desni vašeg deteta iritirane, možete primetiti da drickaju gotovo sve — igračke, ograde za krevetić, čak i njihovu odeću i šake.

Trljaju desni, uši i obraze

Vaša beba bi mogla da trlja desni da ublaži pritisak. Oni takođe mogu ručicama da trljaju uši ili obraze – posebno kada im rastu kutnjaci.

Pljuvačka

Niko ne zna zašto ali beba kojoj rastu zubići ima prekomerno lučenje pljuvačke, zbog čega se povremeno zakašljati.

Razdražljivost i noćna nervoza

Nije iznenađujuće da nicanje zuba mnoge bebe čini nervoznijim i nervoznijim nego inače. „Bebe koje izbijaju zube mogu biti nervozne ili ih je teško smiriti tokom spavanja i spavanja zbog pulsiranja desni, ali to je tup bol, tako da obično možete da im odvratite pažnju tokom dana“, kaže Ari Braun, MD, pedijatar i koautor Bebe 411: Jasni odgovori i pametni saveti za prvu godinu vaše bebe. Imajte na umu, međutim, da ako je vaša beba mrzovoljna po ceo dan i izgleda nezainteresovana za druge aktivnosti, možda ima upalu uha, pa je najbolje da kontaktirate svog pedijatra.

Smanjen apetit

Neke bebe gube apetit i odbijaju da jedu ili piju. Međutim, ovaj simptom izbijanja zubića bi trebao biti kratkotrajan.

Proliv kada bebi izbijaju zubi

Bebe mogu dobiti proliv u ovom periodu zbog gutanja dodatne pljuvačke ili zbog promena u ishrani (bebe koje izbijaju zube obično prvi put probaju različite čvrste namirnice). Pedijatri savetuju da ih dovedete na pregled u slučaju da traje dugo, sluzava je ili čak krvava.

Obratite se svom pedijatru ako je prisutan neki od sledećih simptoma:

  • visoka temperatura, dijareja ili povraćanje
  • desni su crvene ili plave umesto ružičaste
  • vaša beba odbija da jede i pije duže od nekoliko sati
  • beba ima osip na telu
  • vaša beba izgleda bolesnoMiljana Momirović

LiuSol/GettyImagesPlus

još iz kategorije