Nesanica u trudnoći

Nesanica u trudnoći: Zašto ne možete da spavate?

Nesanica u trudnoći je uobičajena pojava. A odmor vam je potrebniji više nego ikad. Glavni krivci za nesanicu su: hormonska neravnoteža,  grčevi u nogama, bolovi u leđima i otežan pronalazak adekvatnog položaja za spavanje zbog stomaka. Srećom, ne morate da provedete tih devet meseci prevrćući se celu noć po krevetu.

Nesanica u trudnoći: Šta je izaziva?

Iako frustrirajuća, nesanica tokom trudnoće potpuno je normalna i pogađa oko 78 % trudnica. Najčešća je u  prvom i trećem trimestru. Budući da stomak raste tokom trudnoće, sve teže je naći idealan položaj za spavanje. Međutim, to nije jedini razlog zašto loše spavate. Ima tu i drugih faktora, kao što su:

  • Hormonska neravnoteža
  • Mučnina
  • Česti odlasci u toalet
  • Bolovi u nogama i leđima
  • Gorušica
  • Strah i nervoza 

Nesanica u trudnoći: Kako se izboriti s nesanicom?

Iako nesanica u trudnoći možda neće potpuno nestati, postoje načini da je držite pod kontrolom. Fokus treba da bude na promeni životnih navika. Spavaća soba treba da služi za spavanje. Televizor, kompjuter i telefon su višak.

Razvijte zdravu rutinu odlaska na spavanje

Čuli ste ovo milion puta – i to s razlogom. Svako veče, idite na spavanje u približno isto vreme. Minimum dva sata pre toga, isključite TV, kompjuter i utišajte telefon. Plavo svetlo koje emituju ti uređaji deluje pogubno na san, jer suzbija proizvodnju melatonina a povećava nivo kortizola (hormona stresa). Pritom, treba povesti računa i o sadržaju koji pratite. Trudnicama je već dovoljno nervoze, pa sve dodatne izvore  stresa treba zaobići u širokom luku. Umesto da satima skrolujete po društvenim mrežama, čitajte knjigu, vodite dnevnik, bojite mandale, slušajte neku umirujuću muziku, meditirajte…

Ne jedite u kasne sate

Obratite pažnju kada i šta jedete za večeru. Izbegavajte sve što izaziva neprijatne simptome pogastritisput žgaravice, koja može biti veliki problem u trećem trimestru. Držite se podalje od prezačinjene hrane, slatkiša, grickalica i kofeina. Ovo poslednje naročito! Bilo bid obro da u potpunosti izbacite kafu tokom trudnoće. ako ne možete, ograničite se na jednu šolju pre podne.  Što se hrane tiče, poslednji obrok treba da bude minimum tri sata pre odlaska na spavanje kako bi telo imalo dovoljno vremena za varenje. Ako nakon toga ogladnite, držite se grickalica s malo šećera i visokim sadržajem proteina. Proteinske grickalice pomoći će vam da održite ravnotežu šećera u krvi tokom cele noći i sprečiće da se probudite gladni usred noći.

Pokrenite se

Lagane vežbe za trudnice i šetnja minimum pola sata dnevno deluju blagotvorno i na telo i na psihu. Fizička aktivnost će pomoći u ublažavanju anksioznih misli i poboljšanju sna. Razmislite o praktikovanju prenatalne joge ili istezanju pre spavanja, jer to deluje opuštajuće.
artoleshko/gettyimages.co.uk

još iz kategorije