kafa u trudnoći
03.02.2023 Ishrana trudnica

Kafa u trudnoći: Koliko kafe smem da popijem?

Brojne namirnice biste trebali da ne konzumirate tokom trudnoće ili da smanjite njihov unos. Otkrijte da li je među njima i kafa, kao i koliko je kafa u trudnoći štetna.

Kafa u trudnoći: Koliko smem da popijem?

Prema stručnjacima, i dalje je bezbedno da pijete kafu ako ste u drugom stanju (i generalno da unosite kofein), ali ne bi trebali da konzumirate više od 200 mg dnevno.

Znamo da pad energije može biti čest problem kada ste u drugom stanju. Osim kafe, možete popiti i mača čaj ili zeleni čaj. I oni sadrže kofein ali u nešto manjoj meri.

U svakom slučaju, najbolje je da o tome porazgovarate sa svojim ginekologom kako biste dobili preciznu informaciju o unosu kofeina tokom trudnoće i da li je neophodno da ga u potpunosti izbacite. Pogledajte i kompletan spisak namirnica: Hrana koju morate izbegavati tokom trudnoće

Može li kafa u trudnoći da šteti mojoj bebi?

Iako je u redu da konzumirate preporučene količine kofeina tokom trudnoće, konzumiranje previše kofeina povezano je sa komplikacijama u trudnoći. Zbog toga bi bilo dobro smanjiti unos kafe u trudnoći ili je potpuno izbaciti. Rizik je veoma mali, ali ne bi bilo loše da o tome porpičate sa svojim ginekologom.

Šta možete da pijete za zamenu za kafu?

Ako želite da smanjite kafu u toku trudnoće, dobra vest je da ipak postoje alternative. Osim gorepomenutih čajeva koji sadrže kofein, odlična opcija je i bela kafa. Da, ona i dalje sadrži kofein, i dalje je kafa ali je mnogo blaža. U zavisnosti od količine mleka koju dodate, smanjićete i njenu jačinu.

Možda ste čuli i za cikoriju. Ovo je livadska biljka koja ukusom podseća na kafu ali ne sadrži kofein. Iako mnogi tvrde da je dobra zamena za kafu u trudnoći, s druge strane postoje dokazi i da može izazvati komplikacije.

Vrlo često je poenta kafe samo u druženju i uživanju. Umesto kafe, popijte ceđeni sok od različite kombinacije voća i opustite se u sofi. Uostalom, često i nije neophodno da se u potpunosti odreknete kafe u trudnoći, samo je poenta u kvalitetu i količini koju popijete.
Miljana Momirović

Zinkevych/GettyImagesPlus

još iz kategorije