smeju li trudnice med
15.01.2023 Ishrana trudnica

Smeju li trudnice da jedu med?

Med ne bi trebalo uključivati u ishranu bebe sve do dvanaestog meseca života – glasi preporuka Svetske zdravstvene organizacije. Zbog toga, mnoge se žene pitaju, da li smeju da koriste med tokom trudnoće?

Stručnjaci su jednoglasni: ne samo da smeju, već bi to bilo i preporučljivo, zbog velikog broja vitamina i minerala koje med sadrži.

Med ublažava mučnine

Ako ste se do sada i pitale da li vam je med potreban u ishrani tokom trudnoće, sada ste rešile dilemu. Ovo je jedna od dragocenih namirnica koje vam mogu pomoći da ublažite jutarnje mučnince. Dovoljno je da kašičicu meda razmutite u čaju ili vodi i da popijete. (Pročitajte i: Otklonite osećaj mučnine)

Medom protiv anemije

Drugi veliki problem sa kojim se susreću trudnice su anemije, a med i ovde može da odigra značajnu ulogu. Teglica od 100 grama livadskog meda sadrži oko 30 miligrama gvožđa. Uz to, med je bogat vitaminima C, E, D, K i A.
Naučne studije su dokazale da uzimanje meda tokom trudnoće i za vreme dojenja poboljšavaju somatske i intelektualne funkcije deteta, a takođe i posleporođajnu depresiju.

Kada je med opasan za trudnice?

Trudnice ipak moraju strogo da vode računa o količinama meda koje unose u toku dana,  naročito u poslednjem trimestru trudnoće. On sadrži šećere, pa ga treba koristiti kao alternativni zaslađivač. Sasvim je dovoljna kafena kašičica meda, do maksimalno dve, tokom dana.

Žene koje boluju od gestacijskog dijabetesa, dijebetesa tipa 2 ili imaju bilo koji nutricionistički problem, ne bi trebalo da konzumiraju med.

Zašto onda bebe ne smeju med?

Med sadrži bakteriju Clostridium Botulinum koja može da dovede do prilično opasne infekcije crevnog trakta kod novorođenčadi. Zbog pretnje botulizmom, lekari preporučuju da se sa uvođenjem meda sačeka do prvog rođendana. (Pročitajte i: Namirnice koje se ne preporučuju u ishrani beba!)
TolikoffPhotography/iStock/GettyImagesplus

još iz kategorije