Postpartum dijeta – Ishrana porodilja

Upravo ste se porodili i brine vas kako ćete povratiti liniju koju ste imali pre trudnoće? Trebalo bi da smršate bar 3, 5 ili 9 kilograma? Sa ovim problemom se suočavaju sve trudnice. Kako uspeti? Pokušajte da uskladite uravnoteženu ishranu u fizičku aktivnost. Posle porođaja, celokupno telo se promeni.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

 

Karlica se širi da bi se olakšao prolaz bebe, materica se povećava, što objašnjava naduvenost stomaka nekoliko nedelja posle porođaja, telo je nakupilo rezerve da bi ste imali mleka za bebu, a mišići su se olabavili. Potrebno je od 5 do 6 meseci da bi mišići ponovo dobili jačinu, a oko 9 meseci da bi porodilja povratila svoju siluetu. U preseku se trudnice ugoje od 3 do 6 kilograma tokom trudnoće.

Kada započeti sa dijetom?
Nemoguće je odmah početi sa dijetom. Nećete imati vremena jer ćete morati sve svoje vreme da posvetite bebi. Biće vam potebna sva snaga da biste uspeli da završite sve poslove oko deteta : dojenje, oblačenje, kupanje, uspavljivanje, neprospavane noći… Ako dojite vašu bebu, dijete ne dolazi u obzir, jer morate da vodite računa da unosite sve potrene namirnice u oragnizam kako bi mleko bilo što kvalitetnije i hranljivije.

Međutim, dojenje omogućava da potrošite dodatne kalorije i da izgubite kilograme. Dakle, posle trudnoće nastavite da jedete normalno, bez preterivanja, i neka vam akcenat bude na kalcijumu (mlečni proizvodi), gvožđu (riba i pečeno meso) i folatima (zeleno lisnato povrće) i pijte više od jednog litra vode dnevno. U svakom slučaju, zlatno pravilo je da sačekate nekoliko nedelja i da onda počnete sa dijetom.

Uravnotežena ishrana
Tokom trudnoće ste sebi sigurno ispunjavali svaku želju i niste se suzdržavali da jedete slatkiše. Sada moratte sebi ograničiti tu slobodu, da se posle ne biste kajali i gomilali kilograme i posle trudnoće. Ali, vaš ritam je potpuno ispretumban, budući da ne stižete da jedete redovno, da dovoljno spavate i nemate baš mnogo vremena za sebe, što može imati ozbiljne posledice na vaše zravlje. Ipak, odvojite mao vremena za sebe, jer ako ste vi zdravi i vašoj bebi će biti bolje.

Nemojte pokleknuti pred iskušenjima
Stalno ste u kući, ne stižete da redovno jedete i šta je najlakše ? Grickati, naravno ! Mali umor ili loše raspoloženje su dovoljni da se prepustite kesi čipsa ili čokoladi. Izbegavajte, koliko je to moguće, da konzumirate keksiće, čokolade, torte, a potrebu za šećerom zadovoljite voćem. Ukoliko ipak ne možete a da ne pojedete nešto slatko, jedite slatkiše uz vodu i brze ćete osetiti sitost. Uvedite užinu koja će se sastojati ili od jogurta i voća ili od crnog hleba i dva reda crne čokolade.

Značaj redovnih obroka
Najbolji način da ne jedete previše i da izgubite na težini je da imate redovne i prave obroke. Tako ćete imati uvid u broj unesenih kalorija i sprečićete čest osećaj gladi. Nemojte se preterano brinuti oko kuvanja i organizacije obroka. Jednostavno napunite svoj zamrzivač zmrznutim povrćem, filetima ribe, belim mesom i pripremljenim jelima. Opredelite se za hranu koja če biti oslobođena masnih materija, koja će biti spremljena na pari ili grilovana, unosite skrob i sveže povrće. Ove namirnice će vam dati snagu, obezbediće vašem telu sve što je potrebno i umiriće vaš želudac za neko vreme.

Postavite realne ciljeve
Ako bi tebalo da izgubite 6 do 8 kilograma, nemojte se zanositi da ih skinete u nekom kratkom roku. Mršavite postepeno, bez iscrpljivanja i u skladu sa vašim životnim tempom. Razuman cilj bi bio da gubite oko 500 g nedeljno. Ne zaboravite da se vaš metabolizam mora oporaviti od svega što je preživeo tokom trudnoće, tako da nije vreme da počinjete sa striktnom dijetom.

Fizička aktivnost
Idealno je da dijetu upotpunite redovnom fizičkom aktivnošću, koja naravno neće biti previše naporna, a u skladu sa vašim stanjem i obavezama. Ne zaboravite da je telo posle porođaja i dalje osetljivo i krhko. Nakon dva meseca možete ponovo početi sa vežbama za perineum, obaveznom etapom kojom ćete se polako vraćati u formu. Več nakon mesec dana od porođaja možete početi sa laganom gimanstikom. Setnje i brzo hodanje su aktivnosti koje će vam preporučii svaki stručnjak. Idite u šetnje sa bebom i hodajte brzo bar pola sata dnevno. Ovo će vam pomoći da povratite fizičku spretnost, ali i psihičku, jer ćete izlaziti češće iz kuće. Kada osetite da polako dobijate kondiciju, možete preći na plivanje, džoging ili neke aerobne aktivnosti koje jačaju mišiće i tope masne naslage. Da bi sport imao efekta, redovno se bavite njime.

Vaši napori će uroditi plodom.
Ako vam je teško da izgubite kilograme, ne očajavajte, mnoge porodilje tek nakon godinu dana uspeju da povrate liniju. U slučaju problema, ne oklevajte da se obratite nutricionisti ili dijetetičaru koji će vas posavetovati i napraviti poseban program ishrane.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije