Kada mogu da prestanem da sterilišem flašice
03.02.2023 Zdravlje bebe

Kada mogu da prestanem da sterilišem flašice za bebe?

Sterilizacija flašica i opreme za hranjenje vaše bebe je nešto u šta se brzo uhodate kada postanete roditelji.  Međutim, razumljivo je da se zapitate: „Kada mogu da prestanem da sterilišem flašice?“

Kada mogu da prestanem da sterilišem flašice?

Stručnjaci preporučuju da sterilišete flašice i opremu za hranjenje tokom prve godine života vaše bebe. Kada vaša beba počne da sedi ona može da dohvati mnogo više stvari, što znači da mnogo toga trpa u usta. Verovatno se pitate koja je onda poenta sterilizacije, ako će vaša beba svakako staviti u usta toliko nesterilizovanih predmeta?  Međutim, bakterije koje se stvaraju u kulturi mleka mogu biti posebno loše. Zbog toga ne treba rizikovati jer u prvoj godini imunitet vaše bebe još uvek jača.

Kada beba napuni godinu dana, ona proizvodi sopstvena antitela i samim tim je otpornija na štetne materije. Vi svakako možete nastaviti da sterilišete flašice dok vaša beba ne prestane da ih koristi.

Zašto je sterilizacija važna?

Bebe u prvoj godini života razvijaju imuni sistem, što je čini položnom klicama i bakterijama. Naravno da ne možete bebu zaštiti od svih spoljašnjih uticaja, ali ono što možete da uradite jeste da sterilišete flašice i opremu za hranjenje. Na taj način sprečavate da se veliki broj bolesti i bakterije prenesu na nju kada se hrane.  Veoma je važno da sterilišete svaki deo opreme pre korištenja. Uostalom, ako ste već razvili ovu naviku, neće vam biti teško da je nastavite.

Odgovor na pitanje kada mogu da prestanem da sterilišem flašice je ujedno i kada vaše dete počne da pije iz vodu iz čaše ili šolje. One se mnogo lakše čiste, pa je dovoljno da ih operete kako to inače radite. Ukoliko imate mašinu za pranje suđa, to bi bilo sjajno rešenje. Sve u svemu, sterilizacija mora biti prisutna dok vaše dete ne razvije imuni sistem što je otprilike godinu dana. Nakon toga moći ćete da olakšate sebi, ali ćete biti sigurni da je vaša beba zdrava.

 

 
muthardman/GettyImagesPlus

još iz kategorije