15.11.2016 Trudnoća

Tri narodna verovanja u vezi trudnoće koja su se zapravo pokazala kao istina

Poslednjih godina nekoliko studija pokazalo je da postoje drevna verovanja u vezi sa trudnoćom koja zapravo imaju svoju naučnu težinu. Evo u čemu su naši stari bili u pravu.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Većina narodnih verovanja u vezi sa trudnoćom koje buduće majke čuju od starijih – samo su mitovi. Nošenje bebe nisko ne znači da je u pitanju dečak, već da su vam trbušni mišići malo popustili. Hrana za kojom žudite u trudnoći neće se pojaviti u obliku belega na bebinoj koži. Duge šetnje neće provocirati porođaj. A pun mesec nikako ne utiče na termin.

Međutim, poslednjih godina nekoliko studija pokazalo je da postoje drevna verovanja u vezi sa trudnoćom koja zapravo imaju svoju naučnu težinu. Evo u čemu su naši stari bili u pravu:

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Naučnici ne znaju zašto je tako, ali analiza preko 8.000 porođaja u jednoj irskoj bolnici između 1997. i 2000, pokazala je da su se dečaci rađali u proseku za nešto više od šest sati, a devojčice za nešto manje od šest sati. Majke dečaka takođe su češće doživljavale komplikacije tokom porođaja, i u 6% slučajeva porođaj se završavao carskim rezom a korišćenjem forcepsa u 8% slučajeva, dok su majke devojčica morale da se porode carskim rezom u 4% slučajeva, a forceps je korišćen u 6% slučajeva. Sveukupno, 29% rođenja dečaka zahtevalo je dodatne mere, dok je kod devojčica to bilo u 24% porođaja.

Moguće je da je razlog za to veća prosečna težina dečaka. Mala studija iz 2003. pokazala je da žene koje su trudne sa muškom decom unose više kalorija tokom trudnoće, što znači da su dečaci zahtevniji čak i pre porođaja.

Da biste dobili devojčicu, ne jedite banane

Ne samo da žene koje nose dečake jedu više. Žene koje jedu više pre nego što uopšte zatrudne pre će roditi dečake. U studiji objavljenoj 2008. godine, ispitivane su prehrambene navike 740 žena koje su prvi put bile trudne, i to u toku godinu dana pre začeća. Prema količini kalorija koje su unosile podeljene su na tri grupe. Žene koje su unosile najviše kalorija, rodile su dečake u 56% slučajeva, a žene koje su jele najmanje, rodile su devojčice u 55% slučajeva.

Nije samo količina kalorija uticala na pol deteta, već i odnos između tipova namirnica. Puno kalijuma u ishrani (kojim su bogate banane) povećavalo je šansu za dobijanje dečaka, kao i ishrana bogata kalcijumom i natrijumom. Naravno, to ne znači da buduće trudnice treba da se bace na unošenje ovih minerala ukoliko žele dečaka, jer tako mogu poremetiti ravnotežu u ishrani i uneti previše pojedinih hranljivih materija.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Gorušica je predznak kosmate bebe

Možda niste znali, ali bebe ponekad u drugom tromesečju trudnoće razviju omotač od fine dlake oko svojih tela, tzv. lanugo, a u trećem tromesečju ga ponekad pojedu! Prva bebina stolica zapravo su ostaci svarenih dlačica.

Sa kosom je drugačije. Dok sve bebe u materici imaju lanugo dlačice, nisu sve bebe rođene sa dlakama na glavi. A da li će se roditi kosmate ili ne, buduće majke mogu naslutiti na osnovu pojave gorušice. Istraživanje iz 2006. godine pratilo je 64 trudnice, od kojih je 28 njih patilo od umerene do jake gorušice. Među njima, čak 23 žene rodile su bebe sa kosicom prosečne ili natprosečne gustine. Među ženama bez gorušice, deset njih je rodilo decu sa kosom ispodprosečne gustine.

Gorušica, objašnjavaju naučnici, nije uzrok gušće kose niti je obrnuto. Zapravo su i jedno i drugo posledica uticaja trudničkih hormona. Isti hormoni koji podstiču rast gušće kose utiču i na opuštanje mišića koji stomačnu kiselinu zadržavaju u želucu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije